Nyår

Tänkte att det var dax att uppdatera blogggen lite. Så här kommer en sammanfattning från nyår.
Sista dagen på året började med frukost och tårta för min syster fyller år. Tårtan blev en rikigt smarrig marängtårta med daim och hallon.

Marängtårta
Köp färdiga marängbottnar
Blanda vispad grädde med vispad vaniljvisp.
Blanda hälften av gräddsmeten med hallon och bred ut detta på en marängbotten
Lägg på en till marängbotten bred ut resten av gräddsmeten och toppa med krossas daim.
Mmmmumma =)



Till själva nyårssupén hade alla varsin del av middagen att göra. Vi fick förätten så vi gjorde en Kräftsoppa.
 
Matig och mycket god soppa, passar perfekt som bjudsoppa. Serveras gärna med ett gott vitlöksbröd.
Soppan är beräknad för ca 4 pers.

4 morötter,
2 msk smör,
2 msk mjöl,
9 dl vatten ,
3 fiskbuljongtärningar,
200 gram kräftost (ask),
2 dl creme fraiche,
1 knippe hackad dill,
1 burk kräftstjärtar. 
 
 - Finstrimla morötterna. Fräs i smör (ca 5 min.).
 - Strö över mjölet. Låt puttra (ca 5 min.).
 - Slå på vattnet och buljongtärningarna. Koka upp.
 - Blanda ner creme fraichen och kräftosten.
 - Koka upp och smaka av med dillen.
 - Blanda sist i kräftstjärtarna.
 - Koka ej mer (kräststjärtarna blir sega).  

 Soppan servierade vi sedan i småskålar med en klick gräddfil blandad med dill och rom. 

Resten av middagen bestod av oxfilé med potatisgratäng och grönsallad med tzatsiki och fetaost och våra vitlöksmarinerade oliver (se resept nedan). Till efterrätt var det en jätte god citronsorbe eller liknade som var toppad med en hallonpure. Jag ska försöka få receptet på den så att ni kan testa, för den var vrkligen jätte god, riktigt läskandeefter middagen.




Som en liten side rätt till middagen hade vi även med oss vitlöksmarinerade oliver. Jätte gott om man gillar oliver
Vitlöksmarinerade oliver med timlan

Ingredienser
1 burk(ar)  gröna oliver, (det går ävenbra med svarta)
3 klyfta(or)  vitlök
0,25   chilipepparfrukt
4 kvist(ar)  timjan
1 dl  olivolja
 

Gör så här:
Slå av spadet från oliverna. Lägg oliverna i en burk med lock.
Krossa vitlöksklyftorna och lägg ner dem i burken tillsammans
med hackad chili och timjan. Slå på olivoljan och låt stå så
länge du orkar vänta.

Receptet är från Niklas mat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0