Knäck/chokladkola

I helgen fick jag gjort en massa julgodis bland annat knäck och chokladkola. Så här kommer ett recept:

Knäck
3 dl vispgrädde
3 dl sirap
3 dl strösocker
(Hackad madel om man vill)

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt detta koka i ca 30 minuter tills  kolan stelar när man gör kulprovet.

Kulprov: Häll några droppar av den kokande knäckesmeten i ett glas med kallt vatten. Kan man sedan rulle detta till en kula så är knäcken klar.

Knäcken häller jag sedan upp i små knäckformar.
Tips: För att knäckformarna inte ska välta kan man smörja en form med lite olja innan man sätter ut formarna. .


Chokladkola
När knäck smeten var klar hällde jag hälften av smeten i en annan kastull och tillsatte ca 2-3 msk kakao och ca 6-8 rutor mörk choklad. Koka till kakaon är utblandat och chokladen smält. Häll smeten i en form med lite högre kanter.
Låt stelna minst ett par timmar innan man skär upp kolorna ock slår in i papper.

Lycka till !

Ris, nöt och frukt choklad



Ris, nöt och frukt choklad

Detta är nog värdens enklaste godis, och en av de godaste....

Man smälter endast chokladen i ett vattenbad. Sen tillsätter man de man tycker om. Jag hade rispuffar, hasselnötter, mandel, russin och aprikoser. Detta blir till en tjock smet som man klicka ut på en plåt eller i små formar. Sen får dessa stelna i någon timma sen är det bara att smaska på.

Gjode några till igår, men då smaksatte jag även med lite rivet apelsinskal, jag tycker att det blev jätte bra. Vi får se vad d esäger ikväll.

Fikonmarmelad a la Leila

I onsdags så jag på Leilas jul på tv 4+. Då gjorde hon denna mumsiga marmelad.


Ingredienser

10 färska fikon
1 apelsin
1 vaniljstång
2 dl syltsocker
2 dl portvin


Receptet ger 1 burk.


Gör så här

1. Klyfta fikonen och skär bort skalet samt stjälken.

2. Riv skal och pressa saft ur apelsinen.

3. Blanda fikon, apelsinskal och apelsinsaft, delad och urskrapad vaniljstång, syltsocker och portvin i en kastrull och låt koka cirka 15 minuter tills bitarna faller sönder och kokat samman.

4. Plocka upp vaniljstången och häll marmeladen i en desinficerad burk.

För att desinfektera en burk kan man lägga den några minuter i ugnen på mist 100 grader.

Jag smakade lite på marmelanden och nästa gång jag gör den så kommer jag nog ta hälften vatten och hälften portvin, eftersom jag inte tycker så mycket om portvin.

Detta kommer att bli en fin julkapp =)

Vill ni ha fler recept från Leila klicka här.


Glutenfria Havrefrallor

I torsdags fick jag en trevlig kommerntar till min blogg från Cecilia. Hon hade ett recept på havrefrallor som hade fått pris i Allt om Mat. Så ett jätte tack Cecilia för detta receptet.
Jag ska abolut testa dessa frallorna. Jag skriver igen och berättar hur jag lyckas.

Havrefrallor  
Receptet är beräknat till ca 15 st.

5 dl mjölk
50 gr jäst
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl kesella kvarg 10 %
1 msk brödkrydda
1/2 tsk salt
1 dl lingonsylt (jag använder sockerfri)
4 dl havregryn (ren)
1 dl russin
5-6 dl fin glutenfri mix (Semper)

Pensling
ägg
Havregryn (ren)

 - Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst sig.
 - Tillsätt resten av mjölken, olja och fiberhusk. Låt svälla under sakta omrörning i 10 minuter.
 - Tillsätt kvarg, brödkryddor, salt, lingonsylt, havregryn, russin och den glutenfria mixen (börja med den mindre mängden).
 - Arbeta degen mkt väl i en assistent, minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig!
 - Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
 - Lägg degen i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt eller använd två skedar och klicka ut degen.
 - Platta till frallorna något och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 min.
 - Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö havregryn över. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt svalna på galler under bakduk.

De är goda men kan vara lite trixiga att få ut på en plåt eftersom man inte kan ta dem med händerna. Men som sagt det går bra med två skedar.

Glutenfria Kolasnittar

I onsdags fick jag ett ryck och bakade därför kolasnittar. Jag vill ju ha en sådan jul som min farmor, mormor och moster alltdig har. Med mist 7 sorters kakor till kaffet. Så därför måste jag sätta igång. Än sålänge finns bara lussebullar, pepparkakor och dessa kolasnittarna på mitt kakfat. Men det är ju några dagar kvar till jul. Får se om jag hinner med något mer...



Kolasnittar


3 dl Glutenfri Mjölmix
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk vanilsocker
1/2 tsk Fiberhusk
2 tsk sirap
100 gram smör

Blanda ihop allt till en slät deg.
Dela degen i 4. Rulla ut varje del till en fingrtjock längd.
Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt. Lägg dem inte för tätt för då kan de flyta ihop.
Tryck ut längderna lite med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grade i 15-17 minuter
Skär kakorna medan längderna ännu är varna.

Lycka till !

   Nu ligger mina fika kakor i denna burk.

Glutenfria Pannkakor

I söndags (efter en hård helg med två jämna födelsedagar) kände jag för något lite extra till frukost. Så jag gjorde pankakor.



Pankakor ca 8-10 st

2 ägg
6 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker (eller vanligt socker om ni tycker det är godare)
lite salt
1,5 dl glutenfri mjölmix
1 dl glutenfri grovmix eller fibermix
ca 1 msk smölt smör ellet lite olja

1. Vispa upp äggen tillsammans med socker salt och hälften av mjölken
2. Häll i mjölet vispa till en jämn smet
3. Tillsätt resten av mjälken och det smäla smöret
4. Stek pankakorna och servera med sylt

   

Lunch tips, köttfärssås med svamp

I förra vecka hade jag med mig någon variant av köttfärssås som tydligen såg god ut enligt en arbetskamrat. Så därför tänkte jag skriva ner det här:

Köttfärssås med svamp, ca 4 portioner

400-500 gram köttfärs
Blanad svamp (man tar vad man tycker om jag hade trattkantareller och chaminjoner)
1 burk krossade tomater
ca 1 dl vatten
ca 1 dl mellan eller matgrädde
Salt, peppar
ca 1-2 tsk Bong kantarellfond
ca 1-2 tsk Bong oxfond med rödvin

Stek köttfärsen i lite smör eller olja. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i svampen så att den får steka med en stund.
Häll i tomaterna och vattnet. Smaksätt med fonderna. Låt det koka i någon minut.
Vill man ha en lenare smak så häll i ca 1 dl grädde och låt det koka ihop. Servera med spagethi och en grönsallad.

Smaklig lunch !

Tävling

Jag har hittat två nya tävligar som jag verkligen skulle vilja vinna .... =)

Kolla in denna sidan. Här är vinsten ett hemligt paket.....

I denna tävlingen kan man vinna en julgodis-kokbok av Johanna Westman 


Kolla in Solans kök på denna sidan.

Lycka till !

ÄNTLIGEN

Äntligen börjar jag att få lite julkänla.
Efter att jultsök med pepparkakor, lussekatter julgodis, tomtar och ljus så har jag ändå inte den där rätta julkänsla. För än i morse..... när jag gick till jobbet idag var det mörkt ute, någon minus grad och ett tunt vitt täcke på marken. Hoppas detta är för att stannen och att det kommer lite till nu inför lucia och julen, eller vad säger ni?


Chokladkola (naturligt glutenfri)

Själv hann jag inte med att göra någon kola så det får jag göra en annan dag. Men en av oss var det gjorde chokladkolor. Vet inte hur hennes recept var, men det är detta receptet jag tänker testa när jag sätter igång med kolakonandet =)

Hemlagad Chokladkola

100 gram smör
2 dl visgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100-150 gram mörk choklad

Gör så här

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 - 30 min. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.


Ris-choklad (Glutenfri)

Ris choklad

Smäölt choklad
Blanda i rispuffar

Jag tänkte också göra dessa men ska då även ha i lite torkad frukt och nötter för det tycker jag om.

Dessa gjorde också en kollega, visst ser de läskande ut ! Men detta är absolut ett julgodis som jag också ska försöka hinna med att göra innan jul.

Mozartkulor

 Själv hann jag inte doppa mina i choklad så denna bilden är på min kollegas mozartkulor. Visst ser de proffsiga ut!

Här kommer lite va de julgodiset vi gjorde i fredags


Mozartkulor:
Nogat
Mandelmassa
Choklad

Gör bollar av nogatnen
Rulla sedan in nogaten i mandelmassa
Doppa hela bollen i smält choklad

   

Pepparkakstryfel och chokladminsttryffel

Pepparkakstryffel. Recept lånat från Marias kakburk

1 dl grädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk choklad
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk ingefära
½ tsk malen nejlika

- Koka upp grädde och florsocker. Tillsätt hackad choklad, smör och låt smälta på svag värme. Rör ner kryddorna

- Låt svalna i rumstemp. och sedan stelna lite i kylskåpet.

- Rulla tryfflar och avsluta med att rulla dem i kakao. eller florsocker. Förvara i kylskåp






Mintchokladtryfflar

250 gram choklad (en del med mint och en del vanlig mörk choklad)
1,5 dl vispgrädde
ca 1 msk honung
1 msk smör
1 nypa salt

 - Hacka choladen
 - Koka upp grädde och honung, häll detta över chokladen så att den smälter
 - Tillsätt smör och salt
 - Häll över chokladsmeten i en låda och låt stelna i kylskåp ca 4 timmar
 - Rulla chokladen till tryfflar och fulla dom i florsocker eller kakao

Glutenfria Lussekatter

Igår bakade jag lussekatter. Mummmma =)
Men jag var lite nervös eftersom förra året misslyckades jag TOTALT....



Här är receptet jag använde:

Glutenfria Lussekatter
I pkt jäst (50 gram)
75  gram smält smör
2 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
Lite vaniljsocker
1 dl kesella (men det hade jag ingen så det fick bli lite grekisk youghurt)
ca 1 msk fiberhusk
ca 1 tsk bikarbonat
Lite salt
(Om man vill så har man i ett paket saffran)
ca 400-500 gram mjöl mix

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke, Smält smöret tillsamamns med mjölken till 37 grader.
2. Häll en del av vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
3. Häll i resten av vätskan tillsammans med sockret, vaniljsockret, Kesella, bikarbonat och fiberhusk., ägg och salt  Rör tills allt är väl blandat
4. Blanda i mjölmixen
5. Låt degen jästa i bunken i ca 30 minuter under bakduk
6. Baka ut degen till fina små lussekatter (jag fick ut ca 20 st på min deg)
7. Garnera bullarna med russion och lägg dem på en plåt för att jästa ytterligare 30 minuter under bakduk.
8. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Lycka till !!!       =)

       

Julkalender

Igår när jag var runt och läste bloggar hittade jag en julkalender. Den är riktigt bra, så nu väntar man spänt varje dag för att se hur de går för hyresgästerna i höghuset bakom kiosken. För att komma till kulkalendern klicka här.

Tävlingar

Jag har hittat ett par roliga  tävlingar:

Den första är på Linnéas skafferi. En riktigt klurig tävling, men ett riktigt sött pris. För mer information om tävlingen klicka här.


Den andra tävlingn är på Karins bak och matblogg "smakakarin" . Klicka här för mer information om tävlingen. I potten ligger det presentcheckar på God Morgon Nypressad jouice.

Kolla även in Marias kakburk. Här kommer det en ny tävling varje advent, för mer information om dessa klicka här.


Önska mig nu lycka till .... !

Julgodis

Ikväll blir det julgodis bak hos en kompis.
Jag återkommer med smaskiga detaljer och bilder till helgen =)
Ha en trevlig fredagkväll //KRAM

Glutenfria Pepparkakor

Idag var det dax för pepparkaksbak (jag gjorde degen igår)

Jag gjorde degen efter ett resept i min bakbok "baka glutenfritt" av Elisabet Ekstrand Hemmingsson (ICA förlag)



Pepparkakor

4-5 dl glutenfri mjölblandning
1/2 dl PO-fiber
1/2 dl socker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingerfära
1 tsk malen nejlikor
1/1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk bikarbonat
100 gram smör
3/4 dl sirap
2 mak vatten

 - Rör mjukt matfett, socker och sirap poröst.
 - Blanda mjölmixen PO-fiber, kryddorna och bikarbonaten
 - Tillsätt mjölblandningen samt vatte i smeten
 - Arbeta allt till en smidig deg
 - Lägg degen på ett fat i kylskåpet ett par timmar elelr över natten

Utbakning:
 - Jag brukar kavla min deg på en blandning av mjöl och socker. Jag tycker att detta blir lättare och degen fastnar inte lika  lätt i bordet eller på kaveln.
 - Kavla degen tunt och tryck ut dina kokor med formarna
 - Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen 225 grader i ca 5-6 minuter.
 - Låt kakorna svalna på ett plant underlag innan du lägger dem i en burk.

Lycka till !

            

Sandra´s tai

I tisdags kväll gjorde jag någon form av tai-gryta.

1 stor kycklingfilé
1 burk strimlade bambuskott
Brytbörnor
ca 1 tsk röd curry-pasta
ca 1 dl kockosmjölk
ca 1 dl vatten
Salt och peppar
Lite paprika

Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor. Stek dessa lite lätt i lite olja med salt och peppar.
Tillsätt bambuskott, Bryrbönor och curry-pastan. Låte detta fräsa någon minut.
Häll i kockosmjölken och späd med vatten så att det blir så mycket sås som du vill ha.
Koka glas/risnudlarna enligt förpakningen, när dessa är klara rör ner dem i såsen och smaksätt ev med salt och peppar.
Smakling spis =)

Så här blev resultatet :
 

Choklad- och vinprovning

Tisdags (förra veckan) var vi med facket på choklad- och vinprovning mmmmm vad det är gott =)
Tyvärr så tyckte inte jag att vinet blev så bra med chokladen, men flera av chokladerna var jätte goda. Och det bästa av allt med RIKTIG choklad är att den alltid är glutenfri.
För att vara "äkta" choklad skall den endast innehålla:
Vitchoklad - Kakaosmör, socker, äkta vanilj och mjölkpulver
Mjölkchoklad - Minst 30% kakaomassa, socker äkta vanilj och mjölkpulver
Mörkchoklad - Kakaomassa, socker och äkta vanilj.

En choklad som vi testade var denna. Det är en 70% mörk choklad från Santander som har en söt och len smak av vanilj och kaffe. En av mina favoriter på provningen


Bild från: http://www.chocolatesantander.com/english/retailBars_70CacaoNibs.html

En annan väldigt god choklad var denna, kan tyvärr inte hitta någon bra länk:
Bild från arbetskarats mobiltelefon. 



RSS 2.0