Sandras glutenfria

Knäck/chokladkola

Kategori: Godis

I helgen fick jag gjort en massa julgodis bland annat knäck och chokladkola. Så här kommer ett recept:

Knäck
3 dl vispgrädde
3 dl sirap
3 dl strösocker
(Hackad madel om man vill)

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt detta koka i ca 30 minuter tills  kolan stelar när man gör kulprovet.

Kulprov: Häll några droppar av den kokande knäckesmeten i ett glas med kallt vatten. Kan man sedan rulle detta till en kula så är knäcken klar.

Knäcken häller jag sedan upp i små knäckformar.
Tips: För att knäckformarna inte ska välta kan man smörja en form med lite olja innan man sätter ut formarna. .


Chokladkola
När knäck smeten var klar hällde jag hälften av smeten i en annan kastull och tillsatte ca 2-3 msk kakao och ca 6-8 rutor mörk choklad. Koka till kakaon är utblandat och chokladen smält. Häll smeten i en form med lite högre kanter.
Låt stelna minst ett par timmar innan man skär upp kolorna ock slår in i papper.

Lycka till !

Ris, nöt och frukt choklad

Kategori: Godis



Ris, nöt och frukt choklad

Detta är nog värdens enklaste godis, och en av de godaste....

Man smälter endast chokladen i ett vattenbad. Sen tillsätter man de man tycker om. Jag hade rispuffar, hasselnötter, mandel, russin och aprikoser. Detta blir till en tjock smet som man klicka ut på en plåt eller i små formar. Sen får dessa stelna i någon timma sen är det bara att smaska på.

Gjode några till igår, men då smaksatte jag även med lite rivet apelsinskal, jag tycker att det blev jätte bra. Vi får se vad d esäger ikväll.

Fikonmarmelad a la Leila

Kategori: Övriga recept

I onsdags så jag på Leilas jul på tv 4+. Då gjorde hon denna mumsiga marmelad.


Ingredienser

10 färska fikon
1 apelsin
1 vaniljstång
2 dl syltsocker
2 dl portvin


Receptet ger 1 burk.


Gör så här

1. Klyfta fikonen och skär bort skalet samt stjälken.

2. Riv skal och pressa saft ur apelsinen.

3. Blanda fikon, apelsinskal och apelsinsaft, delad och urskrapad vaniljstång, syltsocker och portvin i en kastrull och låt koka cirka 15 minuter tills bitarna faller sönder och kokat samman.

4. Plocka upp vaniljstången och häll marmeladen i en desinficerad burk.

För att desinfektera en burk kan man lägga den några minuter i ugnen på mist 100 grader.

Jag smakade lite på marmelanden och nästa gång jag gör den så kommer jag nog ta hälften vatten och hälften portvin, eftersom jag inte tycker så mycket om portvin.

Detta kommer att bli en fin julkapp =)

Vill ni ha fler recept från Leila klicka här.