Glass

En dag i veckan var jag och en klasskamrat och köpte glass =) Ben & Jerry´s kulglass. Jag fråga kvinnan i kassan vilka smaker som var glutenfria, jag fick till svar att endast sorberena var glutenfria....
Jag hade vårt att tro detta så jag var in på Ben & Jerry´s hemsida. Och de hade fler sorter som enligt ingrediensförteckningen var glutenfria. Men jag skickade iväg ett mail till deras kundsupport (konsumentkontakt@benjerry.se) och frågade om de hade glutenfria glass. Hans svar blev precis som jag trodde... det finns glutenfria Ben & Jerry glass och då inte bara sorbeerna. 

Men jag valde i alla fall en kula mangosorbe (Ben & Jerry´s mango berry swirl). Den var god, kanske lite väl söt för att vara sorbe men skulle absolut kunna köpa den igen.


Lunch

I måndags var jag och några klasskamrater och lunchade på en Libanesisk restaurang på söder (Högalidsgatan), se hemsidan här. Det brukar vara ganska knepigt att gå till lite utländska restauranger och förklara att man är glutenintolerant. Tex på en Indisk restaurang fick jag likadan mat som alla andra fast utan dressing på salladen... då undrar men verkligen om de vet vad gluten är...?

Ja ja.. i alla fall på denna Libanesiska restaurangen hade de stenkoll, och maten var jätte god. Lite i dyraste laget kanske, det kostade nämligen 85 kronor. Men maten var jätte god och, man fick väldigt mycket. Till lunchen tillhörde även sallad, frukt och kaffe.


Så hit blir det nog fler lunchbesök.


Mellanmål

Nu när jag pluggar kan det ibland (ganska ofta det sista) bli väldigt sena dagar på skolan. Då är det bra med små mellanmål. Har tidigare köpt med mig frukt bland annat bananer som mättar väldigt bra. Men tillslut så börja man ju att tröttna... Men idag har jag har jag haft med mig en OLW´s mini mål. En liten förpackning med olika nöt och bär/fruktmixer. Jag testade nöt och bärmixen och måste säga att den var riktigt god och ett bra ombyte som mellanmål. Fruktbitarna var syrliga och inta alls så söta som torkad frukt ibland kan vara, men ändå så att man fick en liten kick att fortsätta arbeta.


Påskafton

Måste börja med att skriva förlåt på direkten.... jag har inga smarriga bilder att visa er =( Vi var såå hungriga på påskafton att jag helt missade att ta några bilder innan det tog slut.

Men jag tänkte i alla fall berätta vad vi gjorde. Vi är inte så mycket för det traditionella påskbordet så vi bjöd in alla vänner att ta med sig var sin tapasrätt eller smårätt. Enkelt koncept för värden.
Själv stod jag för efterrätten som bestod av mini cupcakes och mini kladdkakor med After Eights.
Sambon hade spansk tortilla (potatisomelett/potatiskaka)
Andra rätter som våra gäster hade var: 
Mini pajer
Bröd
Cocktail tilldugg (Cabanoss, parmaskinka, tomat, äpple, oliver, mozzarella)
Fyllda tortillabröd med lövbiff
Fylld lufttorkad skinka med mozzarella och soltorkad tomat
Vitlöksmarinerade musslor
 - Vi hade även lite sallad och några korvar.

Framåt småtimmarna när var riktigt proppmätta startade en lek... Riktigt svår och rolig, låter väldigt enkelt men testa det är svårare än det låter jag lovar.  Man tar en tom bag in box och placerar mitt på golvet. Sedan ska man plocka upp den med munnen utan hjälp av händer. Det gäller att vara vig och ha bra balans. När man fått upp boxen så får man riva en bit och så är det nästa persons tur och ju fler som får upp boxen ju mer av den försvinner och tillslut har man en vinnare kvar.

Recept på Minicupcaken finns på Linnéas skafferi. Jag gjorde vaniljmuffins med citronsmörkräm och chokladmuffins med chokladsmörkräm

Recept på minikladdkakor med After Eights och spansk tortilla (potatiskaka) kommer senare.


Snabb fiskgryta

Idag var jag och luncha med en från jobbet och passade sedan på att hälsa på alla arbetskamraterna. Jag saknar dom faktiskt lite =)
Sen var klockan mycket och det var middagsdax. När jag var och och handlade köpte jag créme fraiche med smak av saffran och tomat, så den gjorde jag fiskgryta av idag.

Bild från arla.se

Snabb fiskgryta
200-300 gram fisk (jag använde styckfryst torsk)
Räkor
1 gul lök
1 burk créme fraiche saffran & tomat
1-2 dl mjölk eller lite utbalndat med vatten

1. Hacka och stek löken mjuk.
2. Häll på créme fraichen och resten av vätskan, låte detta koka ihop.
3. Lägg i fisken och räkorna. Låt gryta puttra på svag värme tills fisken blir klar ca 5 minuter. Blir såsen för tjock späd då med lite vatten eller mjölk.

Till detta serverade jag lite kokt potatis och morötter.
Det blev en vädigt god gryta. Och saffran passar ju väldigt bra med fisk och skaldjur. En mycket enkel och jätte god maträtt. Sammanlagt tog det kanske 15-20 minuter att tillaga (så lång tid potatisen behöver för att koka) så detta kan det bli fler gånger då man har lite bråttom.

Glutenfri Lasagne

Glutenfri lasagne (med lite extra grönsaker)


Köttförssås

Ca 400 gram blandfärs

Brytbönor

Champinjoner

1 burk krossade tomater

1 msk tomatkross

1 msk oxfond

Krydda med salt, peppar, chili och cayeén (om du vill ha lite styrka)

  1. Stek köttfärsen tills den nästan är klar, tillsätt då champinjoner och brytbönorna (så mycket som du vill ha). Stek till allt mjuknat och fått en fin färg.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund innan du tillsätter krossade tomater och fonden.
  3. Låt detta koka, tillsätt vatten under tiden ifall såsen blir för tjock


Bechamelsås

3 dl mjölk

1 msk glutenfri mjölmix (finmixen)

Salt och peppar


  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken.
  2. Koka upp resterande av mjölken och häll i redningen i fin stråle samtidigt som du hela tiden rör så att det inte blir några klumpar.
  3. Smaksätt med salt och peppar. Blir såsen för tjock tillsätt då mer mjölk eller lite vatten.

Varva nu dessa två såser med glutenfria lasagneplattor i en ugnssäker form.

Strö sedan över lite riven ost.

Gratinera i ugn på 200 grader i ca 20 minuter, tills lasagnen fått fin färg och lasagneplattorna mjuknat.

Jag tycker det bler väldigt gott att ha i lite extra grönsager i köttförsen. Denna gången blev det svamp och bryrbönor, nästa gång kan det istället bli parika, majs, böner eller någor annat som finns hemma.

    

Glutenfria hallon- och blåbärsmuffins

Efter brunchen i söndags hade vi hallon och blåbär kvar så jag gjorde lite muffins =)
Så välkomna hem til mig på fika... jag är ju hemma och har påsklov =)

 

Glutenfria hallon- och blåbärsmuffins
2 ägg
1 dl strösocker
100 gram smält smör
3 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 1,5 dl bär (hallon och blåbär)

 - Vispa ägg och socker pösigt
 - Rör ner övriga ingredienser och rör försiktigt ihop smeten
 - Skeda ner smeten i muffinsformarna
 - Gädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter
 - Låt svalna under bakduk.

De blev väldigt goda men kanske en aningens torra. Så nästa gång ska jag nog ta bort potatismjölet. Är det någan som har fler roliga muffins recept som redan är "färdigtestade" så att ingredienslistan är rätt och att det blir riktigt goda och saftiga muffins?


RSS 2.0