Glutenfria kärleksmums

i Måndags hade jag en kompis och hennes lilla son på besök, jättemysigt =) Och då fick jag också chansen att baka en kaka. Och det blev klassikern kärleksmums, moccarutor eller snoddas som min mamma hade sagt. Ni vet en chokladkaka med choklad- och kaffeglasyr.
 
Ofta gör man denna kaka i långpanna, men jag halverade receptet och gjorde kakan i en sockerkaksform.
Tycker kanske att kakan blev lite torr, men kan kanske bero på att jag halverade receptet och då är det ju lätt att de blir lite fel i balanserna :-/
 
  • 5 ägg
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk kakao
  • 180 gram smör
  • 1½ dl vatten

Glasyr

  • 60 gram smör
  • 1 ask florsocker (500 gram)
  • 4 msk starkt kaffe
  • 1-2msk kakao
  1. Sätt ugnen på 225° C.
  2. Börja med att sjuda upp smöret och vattnet i en kastrull.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao väl.
  4. Vispa med elvisp ägg och socker pösigt.
  5. Blanda ner mjölblandningen i äggvispet.
  6. Blanda till sist ner smörvattnet och rör om väl.
  7. Klä en plåt (långpanna) med bakplåtspapper och häll smeten i.
  8. Grädda i ugn ca 15 minuter eller tills kakan känns färdig (den skall inte vara lös då du rör på plåten och känner du med en sticka så skall ingenting fastna på den). Ser det ut som att kakan håller på att brännas innan den är färdig, lägg då ett bakplåtspapper ovanpå och fortsätt grädda.
  9. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
  10. Glasyr: Rör smöret jämt så att det blir klumpfritt.
  11. Sikta i florsocker och kakao och rör i det kalla kaffet.
  12. Rör till en jämn glasyr och bred över kakan. Strö över coccos och dela i rutor.

Smoothies

Smoothi'sar är inget bra att äta så här på hösten ... Jag fryser!!


Norge

Har inte varit ute och rest så mycket, men nu det senaste året har jag varit i Norge flera gånger. Tänkte först att detta skulle bli väldigt jobbigt de ju är kända för att äta så mycket mackor både frukost, lunch och middag. Men de har fungerat väldigt bra, tom varit väldigt enkelt :)

Snabbmat eller lite lunch på flygplatsen går många till "Upper crust" ett mackställe... Men de kan göra alla sina mackor glutenfria. Sist beställde jag en baguette med tomat, mosarella och pesto, riktigt god :)
En dag tänkte vi gå till ett pizza-ställe på flygplatsen, granne med Upper crust, men de samarbetade så man även kunde få glutenfri pizza :)

Norge är kända för sina mackor till lunch, men på de ställena jag varit så har de haft så mycket pålägg att man ändå haft möjlighet att få ihop en bra lunch.

Även hotellerna i Norge tycker jag haft riktigt bra service, glutenfritt bröd, flingor mm står alltid framme så jag har aldrig behövt fråga extra efter detta. Har iof inte bott på hotell i Sverige så de är kanske på samma sätt!

Nästa resa till Norge ska jag försöks ta mig till en vanlig mataffär och de hur deras glutenfria utbud ser ut i butiken. Hoppas på att hitta något riktigt gott bröd eftersom de verkar vara en så central i Norge :)


Egen fisksoppa

Bättre sent än aldrig...
Här kommer recept på till fisksoppan jag gjorde i förraveckan.
 

Börja med att koka en räkfond på räkskal:
Räkskal från 1 kg räkor
1 gul lök (hackad)
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
Ca 7 dl vatten 

Ett par morötter

Smör

Fräs lök och morötter i tomatpuré och smör i en stor gryta.
Tillsätt räkskal och fräs en stund.
Tillsätt vin och vatten så att räkskalen täcks.
Koka räkskalen minst 30 minuter gärna längre.
Sila bort skalen och spara fonden.

 

 

Till soppan behövs
Räkfond
500g lax ( 3cm stora bitar)
Några potatisar och morötter
Vispgrädde 4-5 dl
Cayennepeppar
Salt
Småtomater (delade på mitten)
Räkor

Häll i fonden i en gryta och tillsätt grädde, potatis, morötter, tomat och lax.
Låt koka på svag värme ca 5 minuter tills laxen är färdig.
Krydda med cayennepeppar och salt.
Tillsätt räkor

Servera med något gott bröd och ett glas vin.

Jag gjorde även lite youghurt med vitlök och la på toppen :-)

 

       

Smaklig måltid !

 


Söndagslyx

Hade räkskal i frysen som jag sparat för att kunna göra en riktigt god bas för en fisk- och skaldjurssoppa. Så det blev de till middag idag, tillsammans med ett glas vin som blev över i fondkoket :)
Recept kommer en annan dag, ha en fortsatt skön söndag.
Kram


Hem och Villa

I helgen var mässan Hem och Villa på besök i Göteborg, Svenska mässan, och jag och mamma var där och strosade :-)
Två favoriter/tips från mässan:
 
Jessica Frej och Maria Blohm presenterar Framtidens bröd - utan gluten
På "Mitt köks scen" var Jessica Frej och Maria Blohm och pratade om glutenfritt bröd och de hade med sig massa gott bröd man fick provsmaka.
Jessica Frej är tidigare deltagarre av "Sveriges mästerkock" och glutenintolerant, Maria Blohm är bagare och deras vägar har korsats och de arbetar nu för att ta fram gott bröd som också är glutenfritt och nyttigt ;-) Detta med gott bröd är ju inget som är självklart för oss glutenintoleranta. Men de brödet de hade och som man fick smaka på var helt underbart gott, mjukt och saftig inte alls som de glutenfria bröd man hittar i frysdiskarna idag.
De arbetar nu med sin kokbok som jag absolut kommer köpa när den kommer ut ;-)
 
 
 
Tina Nordströns serie av kryddblandningar "Jättegott by Tina Nordström"
I en av alla montrar som fanns på mässan var kocken Tina Nordströms serie av egna kryddblandingar "Jättegott by Tina Nordström".
Detta är färdiga kryddblandningar bara att tillsätta i en maträtt.
Exempel, Köttbulle Maroco, på baksidan av kryddpåsen finns ett enkelt recept för kötbullar där man tillsätter kryddorna i köttfärssmeten. Har inte testat än men jag gillar verkligen koceptet, de är enkelt och ger inspiration till vardagsmaten för att få den att kännas lite lyxigare.
 
 

Arg...

Är sällan arg över min glutenintollerans. Men nu under en vecka har jag blivit både arg och besviken två gånger.
 
1.
Jag och min chef skulle åka iväg och handla lunch en dag. Vi bestämde oss för fiskbilen i Sisjön (utanför coop). När det var vår tur beställde min chef en räksmörgås, se resten av dialogen nedan:
Jag: Har ni någon glutenfri lunch att köpa med? Nån glutenfri macka eller sallad kanske?
Expediten: Ja vi har sallad och så har vi shusi.
Jag: Ok, då tar jag nog en sallad.
Expediten: Äter du bulgur?
Jag: Nej tyvärr, de går inte.
Expediten: Ok, men fetaost är de ok?
Jag: Ja, den tar jag.
 
Jag betalar, och tar emot påsen. Vi åker tillbaka till kontoret och vi packar upp vår lunch och vad har jag fåt?? Jo en pastasallad!! J***la okunniga expedit! Var hon osäker kunde hon väl frågat en gång till? Eller?
 
2.
Jag har börjat med Linas matkasse igen. Hade den för ett pas år sen var var jättenöjd, trots att de inte kunde göra den helt glutenfri. Men oftas så var de ju helt rena råvaror så jag kunde bara byte ut om det tex skulle vara pasta till. Så nu har jag beställt en kasse igen, denna gången testar jag Linas inspirationskasse.
Första rätten jag skulle laga; Isterband med jordärtskockspure och picklade grönsaker. Vi börjar göra iordning och precis innan lag ska lägga isterbanden i stekpannan kommer jag på mig själv att jag måste läsa på innehållet. Och såklart inehöll isterbanden gluten :-( Jäkla skit! Jag som var så nöjd med Linas matksse, så får jag detta i första kassen. Hoppas de inte blir fler gånger, detta blir ju inte riktigt ekonomiskt för mig.
 
Så då fick jag skrivit av mig lite :-)
Ha en fortsatt fin kväll, nu ska jag ta lite yogurt med hallon, valnötter och honung till kvällsmat, smaskens :-)

RSS 2.0