Tävlingar hos blixman

Idag har jag hittat en jätte rolig tävling jag tänkte vara med i (om jag hinner) Tävlingen handlar om att baka en bästa och fräckaste cupcake med halloween tema.
Kolla in denna blogg för mer info om tävlingen.

Den andra tävlingen är också från blixman, och i denna tävligen kan man vinna en jätte fräck kavel. Det skulle jag verkligen behöva. Dessa träkavlarnma är inte de bästa som finns när man arbetar med glutenfria degar. För mer information om denna tävling följ denna länk.

Choklad- och hasselnöts tårta (naturligt glutenfri)

I söndags var vi på 1-års kalas (sambons brorsdotter). Det var massa småbarn så det en mycket bus och stoj. Men det var jätte trvligt. Vi hade höpt klossar som hade bilder på alla sidor så att man kan lägga dem som ett pussel, men det är hon nog lite liten för än men hon kan stapla dem och riva ner det igen. Och det brukar de ju tycka är himla kul. Ialla fall när farmor busar, jag fick ett jätt kul filmkipp på dem.

Men nu till det jag berättar om i rubriken. Vi fick en sån himla god tårta. Receptet hande hon hittat på www.recept.nu 
   



MMMMmmmmmm  i går kväll gode jag en stor kopp gott varmt té.
Jag är väl egentligen en sommarmänniska men jag kan inte låta bli av att njuta när jag kan krypa upp i soffan tända massa stearin ljus och dicka en stor kopp gott varmt té.

Jag tror jag ska göra samma sak ikväll.



Kurs med jobbet, men inget glutenfritt

Idag var det del 2 av en 3-delad utbildning med jobbet. Men ingen fika till mig varken på morgonen eller eftermiddagen. Inte ens lunchen var så att jag kunde äta av allt. Så till lunch idag skulle det vara pastasallad med kallskuret och omelett med sallad och bröd. Så jag åt kött, omelett och sallad, det var gott men de saknades ju lite.
Jag tycker detta är så tråkigt... framförallt när man sagt till i god tid innan. Jag menar de är ju stora företag så de har ju inga problem med att kunna fixa sånt.
Ja ja nog gnällt om det... dagen var ialla fall mycket bra och lärorik.

Gastroskopi

I går var jag och gjorde en ny gastroskopi. En uppföljning för att se om det blivit någon förändring. En gastroskopi är en undersökning man gör genom ett slang i halsen som tar prover på magen och tarmen. Detta är nästan så obehagligt som det låter, men eftersom det var andra gången jag gjorde detta så viste jag vad det skulle handla om. Och jag kunde då be om att få något innan undersökningen. Man sprutar alltid lite bedövning i halsen men jag fick även något lugnande. Av detta blev man lite yr, men jag tror det verkade för det var inte lika obehagligt denna gången som förra. Vill ni läsa mer om hur man gör en gastroskopi klicka här så kommer ni till sjukvårdsrådgivning.


Jag har mått ganska bra efter undersökningen, jag satt bara kvar på sjukhuset ett tag så att de så att jag kunde dricka och att yrseln försvunnit. Sen gick jag hem och åt (hade ju inte ätit sedan kl 20:00 dagen innan). VId 1-tiden var jag mätt och kände att jag kunde gå tillbaka till jobbet.

Nu håller jag tummarna på att proverna är bra och att jag blivit bättre av att äta glutenfritt, annars vet jag inte vad jag gör..... Jag får svar  från läkaren angående proverna om ett par veckor.


Sandra Testar (glutenfri müsli)

Fick en så bra ide av Linnés skafferi. Sandra Testar. Under denna kategoi ska jag testa nya glutenfria produkter som kommer ut i handeln.


Idag vill jag visa er en müsli jag hittat. Den heter B & P Naturens skaffferi Glutenfri Müsli. Men tyvärr har jag endast sett den på ICA i Stenungsund, så det får bli en tripp dit snart igen.

Detta är en müsli som jag tycker kan påminna lite om Start. Det är Qinoafröna som är lite ihopklistrade av sött så som i start. Nüslin är smaksatt med med lite äpple och fikon, den innehåller även pumpafrön som jag tycker är jätte gott. Müslin passar jätte bra i naturell fil eller yoghurt eftersom det är lite sötad.

    

Mamma muuuuu ...... är det duuuu..... muuuuu

Idag har sambons systerdotter varit hos oss. Vi började med lite mat på Mc Donalds. Det är väl en av de få restauranger man vet att det alltid kan göra glutenfritt. Så det fick bli en Mac Feast med morötter.

Sen gick vi på bio och såg Mamma mu och Kråkan. Det var en söt barn film, jag tror den uppskattades.

När vi kom hem igen gjorde vi chokladbollar, det är ju alltid kul att baka och kladda med händerna vare sig man är 5 eller25 år...
Här finns receptet.

    

Chokladbollar (med rent havre)



150 gram smör
2 dl socker
3,5 dl havregryn
1 dl kockos
1,5 msk vanilsocker
4,5 msk kakao
2-3 mak starkt kaffe
Pärlsocker

1. mixa smör och socker med elvisp
2. blanda i resterande ingredienser
3. rulla till små bollar som rullar i pärlsocker
4. Lägg chokladbollarna i kylen en stund innan servering så att de stelnar lite.

Vi valde bort kockos och hade istället lite med havregyrn i smeten


Fika nr 2

Så igår var det dag för fika hemma hos mig igen. Eftersom det inte var så många som kunde första tillfället så tänkte jag att jag flyttar fikat till igår. Men det blev två fikor istället.... Mmm gott.

Mina olika té-sorter


Så igår bakade jag scones till fikat. Jag aldrig testat detta med glutenfritt mjöl så det skulle bli spännande. Men de blev riktigt goda. Fick även en över som slank ner till frukosten i morse. Receptet på scones hittar du här.


Jag gjorde även en ny kaka, med choklad- och müsli. Den fick en jätte god smak men jag hade dem i ugnen lite för kost tid. Får göra den igen och se om den blir bättre då. Receptet hittar du här.

       


Glutenfria Choklad-müslikakor

Choklad-müslikakor

ca 25 st

Ingredienser

6 dl Finax Glutenfri Fruktmüsli

1 1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

3 äggvitor 100 g smör


Gör så här:

•·         Sätt ugnen på 200 grader.

•·         Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och häll över och blanda väl. Låt svalna.

•·         Vispa upp tre äggvitor och vänd ned dem i smeten.

•·         Bred ut smeten ca 25 x 25 cm på en bakpappersklädd långpanna.

•·         Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.

•·         Skär kakan i rutor när den svalnat något.


Glutenfria scones

Glutenfria scones


4 ½ dl Glutenfri Mix

2 tsk bakpulver

50 gram smör eller margarin

2 dl mjölk

lite salt


•·         Blanda den glutenfria mixen, saltet och bakpulvret.

•·         Finfördela sedan fettet i blandningen.

•·         Häll i mjölken och arbeta ihop en deg.

•·         Dela degen i två delar. Platta ut så de blir två runda fina kakor på bakplåtspappret. Nagga kakorna och skåra dem i fyra delar.

•·         In med plåten och kakorna i ca 10 min i 250 grader.

      

Glutenfria "Kladdiga muffins" (Kladdkaka)


Kladdkaka

2 dl socker
2 ägg
100 gram smält smör eller margarin
1 1/2 dl mjölmix
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Smörj en form (24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant) med margarin och tex kokos eller ströbröd.
Mixa sockret, äggen och smöret. Rör sedan ner resterande av ingredienserna.
Grädda i 175 grader i 20 - 30 minuter

Eftersom jag gjorde detta som muffins smörjde jag inga formar, jag gräddade inte heller kakorna hela tiden utan tog ut dem lite innan, (känn med provsticka).

Jag gjorde även hälften av smeten med extra vanilj och lite rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Andra halvan hade jag kakao i.

Fika

Igår kväll bakade jag muffins eftersom jag bjudit hem några tjejer på fika ikväll. Tyvärr blev vi bara två stycken plus ett barn och en hund. Men du verkade alla uppskatt både bullarna som jag bakat tidiagre och muffinsarna som jag bakade igår. Har bjudit till fika imorgon igen, hoppas att fler kan koma på fikan då. Men tills dess får jag nog baka något mer. Är det någon som har något bra förslag?

 
Recept kommer i nästa inlägg (Kladdiga muffins).

Hur fick jag veta....

Fick en fråga om hur jag upptäckte att jag var gluten intolerant.
Det är faktiskt en jätte bra fråga för det var nästa en slump att jag fick veta.
När jag började jobba på Tekniska kontoret i en kommun så hade de vart annat år detaljerade hälsoundersökningar. Som tur var så skedde de det året jag började, så jag fick då gå på detta. Det visade sig att jag hade låga blodvärden, men jag tyckte inte detta var något annorlunda eftersom jag vetat om detta i många år till och med ätit mycket järntabletter som läkare skrivit ut utan att någon tänkt tanken på att de kan handla om glutenintolerans. Hon som tog proverna på företagshälsovården informerade om att det endast är en väldigt liten del av befolkningen som har normalt låga blodvärden. Så jag fick gå till vårdcentralen och be om en utredning och det var i den vevan jag fick veta. Så nu är det lite över ett år sedan jag gjorde gastroskopin där man kunde fastställa celiaki, så i nästa vecka är det dags igen och se om min omlagda kost har gett något resultat för då ska jag göra en ny gastroskopi.

När jag tänker på hur jag fick diagnosen så tänker jag samtidigt på hur många som måste gå ovetande.

Hur fick ni er


Stockholm

Ska berätta för er om min Stockholmsresa.


Fredag:

Går upp tidigt för att pack. (var på after work på torsdagen så jag hade ej hunnit detta tidigare) Tåget går 10:02 så jag åker med sambon till stan klockan 9:00. Köper en god caffe latte på espresso house och går på tåget. Här sitter jag i nästan 5 timmar innan jag är framme. Man hinner långt på när man lyssnar på en bok.


Väl framme går jag och strosar lite på Drottninggatan, kollar skor och annat trevlig köper även present till kusinbarnet.

Vid 5 blir jag hämtad av min kusin som slutat jobba. Vi åker hem till dom där vi beslutar att vi ska träffa ett far vänner till dom på Kista köpcenter där vi även ska äta. Det blev 8 bitar sushi. Här händer de första angående gluten på min lilla tripp. Sojan som man har till sushi är INTE glutenfri... och de har såklart ingen annan att erbjuda. Men men ...det var gott ändå =)


Lördag

Efter god sömn, och härlig frukost går vi ut på en långpromenad. Vi är ute i nästan 1,5 timmar. Vi gick runt Ulriksdals slott, jättefint område att promenera i.

Eftersom det var kanelbullens tog vi oss en fika efter promenaden.  De hade handlat glutenfria kanelbulla, och dessa var sååå goda, (måste komma ihåg att fråga vad de hette så att kan rekommendera dem för er). De hade legat i frysfacket på affären men de var stor, fluffiga och med riktig bullsmak. Inte så hårda och smaklösa som de jag tidigare handlat i affären.


Klockan 15 åket vi in till stan för att jag ska möta upp sambon på stationen. Vi checkar in på hotellet som låg perfekt på Drottninggatan nära Hötorget. Jättefint hotell i ett gammalt hus men gamla härliga fönster och högt i tak. Vi byter om för att gå till restaurang Grill (som kusinen rekommenderat). Det var verkligen en restaurang jag kan rekommendera er alla glutenintoleranta. Innan maten fick man bröd med någon färskost röra, och även jag fick bröd (detta är man inte bortskämd med). Jag kunde välja i stort sett det mesta för de kunde komponera rätterna så att de gick bra (lika så med efterrätterna). Jag valde hjort och sambon oxkött. Till detta ville vi ha ett gott vin. Vi fick då prata med chefs sommelieren som rekommenderade två röda viner. Och dessa var riktigt goda, passade väldigt bra till maten. Måste även tillägga att restaurangens intrigör var mycket tilltalande. Precis som på matsedeln fans de tre teman i inredningen; Asiatiskt, Amerikansk och Medelhavet. Vi satt på Medelhavet och bredvid vårat bod var en stor grill och stekhäll där man grillade det roterande lammet.

Jag på restaurang Grill.   Är mycket piggare än vad det ser ut som ...
Jag på restaurang Grill. Men jag är mycket piggare än vad det ser ut ...

Efter detta var det då dags för det vi egentligen var i Stockholm för; NHL-hockey. Vi hade platser högt upp i Globen, men vi såg riktigt bra. Eftersom sambon länge har följt NHL och Pittsburgh Penguins så höll vi på dom. Och de vann med 3-4 efter förlängning. Inte lika bra gick det i returmötet igår där de förlorade med 2-1.

Eftersom matchen slutade sent och vi hade en skön hotellsäng som väntade så gick vi hemåt.



Söndag

Söndagen började med en god frukost buffé. Här fick jag glutenfritt bröd som jag kunder rosta. Jag älskar frukost på hotell. Det finns så mycket gott, hemma orkar man aldrig göra i ordning så mycket mat. (men jag kom i detta på att det skulle vara trevligt att ha brunch tillsammans med tjejerna istället för en vanliga fika för en gångs skull). Mätta och belåtna gick vi sedan ut på stan. Tyvärr så regnade det men vi gick mest i affärer och kollade.

Tåget skulle gå kl 13 så ca 12:30 mötte vi upp min kusin igen, vi tog oss en kaffe innan vi gick på tåget. Även denna tågresan blev det mycket lyssnande på min Mp3 bok.


After Work

God morgon på er!
I går var det after work med jobbet. Jätte trevligt och bra musik att dansa till =)
Men..... det var nog första tillfället jag inte har kunnat äta någonting på after worken. Tråkigt... alla rätter som fanns innehöll gluten. Det var pastasallader och en bulgursallad. Till detta var det bröd och några knyten med fyllning. 

På samma sätt var det på lunchen igår. Vi skulle några stycken på jobbet gå ut och äta, men jag fick gå där ifrån eftersom jag direkt kunde se att det inte skulle finnas något som jag kunder äta. På buffen fanns Ärtsoppa med Pankakor, Spagetti och Köttfärssås, Panerad och stekt fisk.....

Ända fram till nu har jag inte haft några problem med att gå ut och äta. Det har mer varit fika som är svårt. De flesta restauranger som lager varmrätter använder mycket majzena eller liknade istället för mjöl redningar.

Idag åker jag till Stockholm och ska då äta några måltider ute på restaurang. Jag återkommer med hur detta har gått. Ta hand om er så höres vi igen. Kram

Äpplemos

Måste även berätta att jag gjort äpplemos. Känner mig riktigt huslig =)
Så imorgon får det nog bli havregrynsgröt med äpplemos på.

Mmmmmm


Glutenfria Kanelbullar

Idag har jag igen försökt mig på att baka kanelbullar. Har gjort detta två gånger tidigare men båda gångerna har de blivit "sten"bullar, de har alltså inte jäst.
Idag jäste de inte heller så mycket men nygrädda så smakar de ändå väldigt gott.

Men man ska alltid använda sig av de tipps man får. Jag fick en gång tipps om att använda flytande margarin som fyllning istället för att bre smöret. Och det skulle jag ha gjort eftersom degen gick väldigt lätt sönder.

Här kommer receptet jag använt:
3 dl mjölk eller vatten
1/2 tsk fiber Husk
25 g jäst
100 g rumsvart smör
1/2 dl socker
1/4 tsk salt
5 dl potatismjöl
6-7 dl Glutenfri mjölmix

Fyllning:
100 g rumsvart smör 1/2 dl socker
1 tsk malen kanel
ev. (1 tsk malen kardemumma)

Pensling och garnering:
1 ägg + 2 tsk vatten
pärlsocker

  1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) rör ner fiber husk. Låt svälla i ca 10 min.
  2. Smula ner jästen och rör om till den är upplöst. Klicka ner matfettet och tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite av mjölbmixen till utbaket. Arbeta degen i maskin mins 3 minuter.
  3. Själp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den.
  4. Bred matfettet jämt över degen och strö socker och kanel. Rulla ihop degen till en rulle.
  5. Skör upp rullen i jämnstor bitar och lägg i pappersformar på en bakplåt.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 60-70 minuter. Sätt under tiden på ungnen på 250 grader.
  7. Vispa samman ägget och vattnet och pensla de färdigjästa bullarna. Strö över lite pärlsocker.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter
  9. Låt dem svalan underbakduk.

  


RSS 2.0