Glutenfri paj

Oftast gör jag pajdeg eller smuldegen på fri hand, men jag ska fösöka att få ner hur mycket jag använder av varje ingrediens, jag hoppas detta blir rätt.



Glutenfri paj


ca 3 äpplen
0,5 dl blåbär och hallon
Kanel
1-1,5 dl ren havre
1 dl glutenfri fibermix
100 gram smör
0,5 dl socker

 - Skala och kyfta äpplena, lägg dem i en smöras ungsäker form
 - Lägg på blåbären och hallonen, jag strödde öven över lite kanel för det passar så bra med äpplen
 - Blanda övriga ingredienser, smula över bären i formen
 - Grägga i ugn på 200 grader i ca 15 minuter eller tills pajen fått en fin färg och äpplena mjuknat
 - Servera pajen ljummen med lite vanilglass och en kopp kaffe.

I denna paj kan man ha vilka frukter eller bär man gillar, med denna kombinationen med äpplen och lite blåbär/hallon blev väldigt god, så det ska jag nog göra fler gånger.

Lycka till, och hoppas ni får en trevlig fika


Thailändsk räkröra

För ett tag sen fick jag ett recept av en arbetskamrat. Idag slog jag slag i saket och lagade denna rätt.



Thailänsk räkröra

1 grön paprika (jag hade även i lite röd paprika)
3 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde)

ca 500 g räkor

1 burk hela tomater

2 vitlöksklyftor

Curry, cayennepeppar, salt och peppar


Hacka paprikan, blanda med grädde, hela tomater och kryddor.

Koka i 10 minuter.

Häll sedan i de skalade räkorna.

Låt det hela bli varmt utan att koka (så att räkorna inte blir sega)
Servera med kokt ris.
Min gryta blev ganska stark så jag hade på lite creme fraiche, och det blev jätte bra.

Tack Lena för det goda och jätte enkla receptet.

   


Tacogratäng

I veckan när jag inte varit hemma hade sambon gjort en jätte god tacogratäng, som jag kunde ha med till jobbet idag. Här kommer hans recept. Lycka till.

Tacogratäng
ca 6-8 personer

ca 900 gram köttfärs
2 påsar tacokrydda
1 burk tacosås
1 lök
1 grön paprika
1/2 röd paprika
Tacochips

 - Stek köttfärsen, tillsätt kryddan.
 - Häll i tacosåsen, hackad lök, och paprika. Blada väl.
 - Smörj en form. Lägg ett rejält lager av tacochips så att botten täcks.
 - Fördela köttfärsröran jämt över chipsen.
 - Lägg ett nytt lager chips på köttfärsen. Strö över riven ost.
 - Grattinera i ungen på 200 grader i ca 30-40 minuter så att osten får en fin färg.

Servera gratängen med grönsallad och creme fraiche eller gräddfil.

Smaklig måltid !


Förändring

Hej hopp!
Nu kommer det ske en förändring. Det är så att jag ska börja att plugga. Jag har kommit in på en KY-utbildning "påbyggnad för HR-akademiker" heter den, vill ni ha mer information kolla denna sida
Så i eftermiddag åker jag till Stockholm. Detta kommer då att påverka bloggen. Jag kommer ju inte ha samma tid att laga mat och baka då jag inte är hemma mer än över helgen, och då behöver man säker läsa. Men jag lovar att jag försöka att uppdatera bloggen när jag kan.
Så håll gärna en extra tumme för mig, det var ju ett tag sen man pluggade...  

Glutenfri kvällsmacka med chaminjonstuvning

Igår kväll gjorde vi en riktigt lyxig kvällsmacka. Kanske inte den nyttigaste...... men jag hade faktiskt tränat innan så jag var nog värde den.



Lyxig kvällsmacka
1 skiva bröd
(jag hade glutenfritt vörtbröd kvar så jag använde det, men nästa gång ska jagnog välja ett bröd med lite mindre smaker i).
1 stekt ägg (beroende på storleken på smörgåsen kanske det räcker mett ett halvt stekt ägg, de glutenfria bröden är ju ofta väldigt små).
1 skiva skinka
Ost
Champinjonstuvning
(se recept nedan)

Lägg skinkan, ägget och osten på smörgåsen.
Häll lite stuvning uppe på ägget och ät direkt =)

Denna smörgåsen tog jag tillsammans med en kopp té framför grammisgalan igår kväll.
Mums =)


-------------------*-------------------*-------------------*-----------------*----------

Champinjonstuvning 2 port
ca 5 - 10 champinjoner (beroende på storlek)
ca 1 msk majzena
ca 1-2 dl mjälk/grädde
Smör/olja
Salt/peppar

Stek champinjonerna i lite smör och salt
Stö över majzena och rör om
Tillsätt mjölken eller grädden och låt detta koka ihop till en tjock stuvning. Det kan hända att man behöver mer mjölk eller extra  majzena.
Smaksätt med salt och peppar

Fiskgratäng med kräftsås

I helgen gjorde vi en jätte god fiskgratäng utav den soppan som vi hade på nyår. Se recept på soppan här. Vi gillade så bra att jag gjorde den igår kväll igen..... Så här kommer receptet i sin helhet.

Fiskgratäng med kräftsås
ca 4-6 personer

Ta den fisk du gillar (vi hade pangaus filé, men igår blandade jag lax och pangaus filé) lägg den i en ungsäker form.
Förstek gärna fisken i ugnen medans du kokar kräftsåsen

Kräftsåsen
4 morötter,
2 msk smör,
2 msk mjöl (ta lite extra mjöl för att det ska bli en tjock gratängsås)
9 dl vatten (ta lite mindre vatten för att det ska bli en tjock gratängsås)
3 fiskbuljongtärningar,
200 gram kräftost (ask),
2 dl creme fraiche,
1 knippe hackad dill,
1 burk kräftstjärtar. 
 
 - Finstrimla morötterna. Fräs i smör (ca 5 min.).
 - Strö över mjölet. Låt puttra (ca 5 min.).
 - Slå på vattnet och buljongtärningarna. Koka upp.
 - Blanda ner creme fraichen och kräftosten.
 - Koka upp och smaka av med dillen.
 - Blanda sist i kräftstjärtarna.
 - Koka ej mer (kräststjärtarna blir sega).  

Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen i ca 15 eller tills fisken är klar och ytan fått en fin gyllene färg.

Servera gärna med potatismos och en god sallad.

Glutenfri Pizza

När jag och sambon hade vår fest i sommras fick vi en "pizzaugn" Det blir jätte god pizza. Här kommer en pizzadeg från "bakbok för intolleranta och deras bakanta" skriven av Berit Klintbom (förlagshust GOTHIA)

Glutenfri pizzadeg
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk matolja
1/2 tsk salt
ca 1/2 tsk bikarbonat
en nypa socker
6-7 dl glutenfri mjölmix (ca 400 gram)

Smula jästen i en matberedare, tillsätt ljummet vatten och blanda väl.
Tillsätt matolja, salt, socker och mjölmicen med bikarbonat. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa i ca 30 minuter.

Baka ut pizzorna och lägg på den ingredienser du gillar. Nedan följer en del förslag som vi testat och gillar.
Sedan bakar man pizzorna i "pizzaugnen" några minuter.

             


Förslag på ingredienser på pizzan:
Tomatsås
Ost
Skinka
Annanas

Tomatsås
Ost
Skinka
Champinjoner ellr annan svamp du gillar

Tomatsås
Mosarella
Lufttorkad skinka tex parmaskinka
Tomat

Tomatsås
Ost eller mosarella
Peppironikorv eller annan god ock smakrik korv du gillar

På alla pizzor passar det bra med tomat eller någon fäsk grön sallad. Testa även pizzasalladen jag gjort tidare. Se receptet här.


Nyår

Tänkte att det var dax att uppdatera blogggen lite. Så här kommer en sammanfattning från nyår.
Sista dagen på året började med frukost och tårta för min syster fyller år. Tårtan blev en rikigt smarrig marängtårta med daim och hallon.

Marängtårta
Köp färdiga marängbottnar
Blanda vispad grädde med vispad vaniljvisp.
Blanda hälften av gräddsmeten med hallon och bred ut detta på en marängbotten
Lägg på en till marängbotten bred ut resten av gräddsmeten och toppa med krossas daim.
Mmmmumma =)



Till själva nyårssupén hade alla varsin del av middagen att göra. Vi fick förätten så vi gjorde en Kräftsoppa.
 
Matig och mycket god soppa, passar perfekt som bjudsoppa. Serveras gärna med ett gott vitlöksbröd.
Soppan är beräknad för ca 4 pers.

4 morötter,
2 msk smör,
2 msk mjöl,
9 dl vatten ,
3 fiskbuljongtärningar,
200 gram kräftost (ask),
2 dl creme fraiche,
1 knippe hackad dill,
1 burk kräftstjärtar. 
 
 - Finstrimla morötterna. Fräs i smör (ca 5 min.).
 - Strö över mjölet. Låt puttra (ca 5 min.).
 - Slå på vattnet och buljongtärningarna. Koka upp.
 - Blanda ner creme fraichen och kräftosten.
 - Koka upp och smaka av med dillen.
 - Blanda sist i kräftstjärtarna.
 - Koka ej mer (kräststjärtarna blir sega).  

 Soppan servierade vi sedan i småskålar med en klick gräddfil blandad med dill och rom. 

Resten av middagen bestod av oxfilé med potatisgratäng och grönsallad med tzatsiki och fetaost och våra vitlöksmarinerade oliver (se resept nedan). Till efterrätt var det en jätte god citronsorbe eller liknade som var toppad med en hallonpure. Jag ska försöka få receptet på den så att ni kan testa, för den var vrkligen jätte god, riktigt läskandeefter middagen.




Som en liten side rätt till middagen hade vi även med oss vitlöksmarinerade oliver. Jätte gott om man gillar oliver
Vitlöksmarinerade oliver med timlan

Ingredienser
1 burk(ar)  gröna oliver, (det går ävenbra med svarta)
3 klyfta(or)  vitlök
0,25   chilipepparfrukt
4 kvist(ar)  timjan
1 dl  olivolja
 

Gör så här:
Slå av spadet från oliverna. Lägg oliverna i en burk med lock.
Krossa vitlöksklyftorna och lägg ner dem i burken tillsammans
med hackad chili och timjan. Slå på olivoljan och låt stå så
länge du orkar vänta.

Receptet är från Niklas mat.

RSS 2.0