Lax med pesto

Imorgondagens lunchlåda blir det lax med pesto och potatis- och morotsmos.


Lax med pesto
Lax i portionsbitar

Pesto:
Färdig pesto på burk
Lite extra olivolja
En liten vitlök
Lite solrosfrön eller andra nötter och frön
Salt och peppar

Gör så här:
Lägg laxen i en ungsfast form
lägg på pestoröran
Steg i ugnen på ca 200 grader i 15-20 minuter

      

Potatis och morotsmostet
 - Kokta potatis och morötter i vatten med en liten grönsaksbuljong
 - När potatisen och morötterna blivit mjuka häll av en del av vattnet och tillsätt mjölk och en liten klick smör
 - Mosa med gaffel (då får man goda bitar av potatisen och morötterna) annars kanni använda elvisp eller mixerstav
 - Smaksätt med sallt och peppar

Till denna lunchlåda kommer vi nog ha lite lättkokta brytbönor eller broccoli (beror på vad som finns i frysen)
och en god blandsallad.

Hoppas på en smaklig måltid =)

Halmstad

I helgen var jag i Halmstad för att hjälpa systern att flytta. Jag har fortfarande lite träningsvärk i handlederna efter allt bärande upp och ner för trapporna. Men flytten gick väldigt bra. Vi kom fram till Halmstad kl 18:00 vi åkte direkt och hämta släpet för att fortsätta till Jysk där vi skulle hämta en soffa. Denna lämnades i den nya lägnheten. Färden gick sedan till den andra lägenheten där vi skruvade isär allt och lastade i bilen och släpet för att sedam lastas av till den nya lägenheten. Allt detta gick på ca 1,5 - 2 timmar, villket är mycket bra jobbat tycker jag.

Dagen efter den stora flytten tog vi oss en sväng på stan. Här tänkte vi att vi skulle ta oss en fika. Men tyvärr så får man anpassa sig lite när man behöver specialkost. Jag hade önskat en smörgås eller liknade men de hade dom inte så de fick bli kaffe och chokladboll. Som glutenintiollerant är det inte alltid så kul att endast ha två saker att välja på när man är ute. Dessa två saker brukar vara sallad och almondy tårta/ chokadboll (eller annan kaka) ibland vill man ha lite mer matigt men kanske lite varmare än en sallad när det är minusgrader utomhus. 

Väl hemma så hade sambon lagat jätte goda köttfärsbiffar, med ungspotatis. Och på kvällen åkte vi in Göteborg för att gå på bio. Men vi var lite tidiga så vi tänkte ta en fika innan. Och här träffar jag på samma problem som tidigare fast tvärt om... inte ens en kaka för glutenintolleranta (jag ville ju inte ha chokladboll igen) så istället köpte jag mig en stor godispåse till bion. Med detta är också ett problem, i många godisbutiker så finns det ingen igrediensförteckning på lösgodiset. Och om det finns så är det inte säkert att det fortfarande är det godiset i lådan utan de har samma låda men med någt nytt godis i. Detta har jag påpekat i godisbutiken där jag bor, jag hoppas de tänker på detta i fortsättningen. Jag vill uppmana alla att kolla detta i de butiker ni handlar och sakans det ingrediensförteckningar så påpeka gärna detta till butikens pesonal så att säkerheten för oss som har olika matintolleranser.

Elisabet

Igår hade Elisabet och Lisbet namnsdag. Så grattis till alla er. Själv heter jag Elisabet i mellan namn så även min mamma och mormor. Även om jag tycker sådär om namnet så är jag en stolt bärare av det eftersom det finns hos flera i min släkt. Så gissa vad min dotter (om jag får någon) kommer att heta i mellan namn...?

Vi firar inte namnsdag ar så specielt men jag har hela veckan varit jätte godis sugen så jag tänke "har jag ändå namnsdag så kan man passa på att fira den". Så jag bakade två portionsformar med kladdkaka till mig och sambon som vi festade på igårkväll =) Tyvärr har jag inga kort på dessa, jag har ännu inte hunnit bli van vid detta bloggande och fotande så jag glömde helt enkelt av att fota dessa små underverk. Men jag lovar att jag ska bättra mig på den punkten.

Lasagne (glutenfri) med pizzasallad

I söndags var jag och tränade - spining. Efter ett sånt pass är man GANSKA hungrig. Som tur var hade sambon gjort lasagne. På dagen hade jag varit och handlat glutenfria lasagneplattor, har aldrig använt detta förr. Men det blev jätte gott. Tyvärr har jag inget recept eftersom det var sambon som lagade mat på fri hand.

Men pizzasalladen gjorde jag så det kan jag dela med mig av.

PIZZASALLAD

Ingredrienser:
 -1 1/2 vitkåls huvud
 -1 flaska italiensk salladsdressing (kalvi)
 -Lite exta vitvinsvinäger
 -Och någon matsekd socket + lite vatten
 -Svartpeppar

Gör så här:
1.Strimla vitkålen
2. Häll över dressingen
3. Ssmaksätt med extra vitvinsvinäger, socker, vatten och svartpeppar
4. Låt detta dra minst ett par timmar i rumstemperatur, edan i kylskåpet.
5. Salladen håller sig sedan i burk i kylskåpet ett par dagar och passar till fler maträtter än bara pizza och lasagne.

Lax med nöt- och chillitäcke

I lördags hade killarna herrklubb, så jag och två väner hade lite midag hemma hos mig,
Vi gjorde lax med nöt- och chilitäcke (tyvärr har jag ingen bild på detta, vi var så hungriga så att jag glömde av det)
Men recepet är väldigt enkelt, jag har knappt ett recept, jag gör på fri hand.
Till efterrätt blev det Vaniljglas med chokladkross och varma bär. 

Lax med nöt- och chillitäcke
Ingredienser:
 - Portionsbitar med lax
 - Cashewenötter
 - Sweet and chilli sås
 - Salt och peppar
Gör så här:
1. Hacka nötterna
2. Blanda dessa med sweet and chilli såsen till en tjock kletig massa
3. Lägg blandningen på lätt saltat och pepprade portionslax bitarna
4. Lägg ficken i en ungsform.
5. Tillagas i ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter.
6. Till fisken serverar du tex ris, kall sås och en god sallad

Smaklig måltid !

Råstekt vitlökspotatis

Igår kväll gjorde sambon råstekt vitlökspotatis. MMmmm det är gott, men tyvärr blir det inte samma sak när man värmer de igen dagen efter.

Och det är väldigt enkelt att göra.
1. Skivar rå potatis i ganska tunna skivor
2. Steker dessa i lte smör eller olja.
3. När de fått fin färg pressa i lite vitlök som får stega med några minuter
4. Tar det lång tid inann potatisen mjuknar helt till mitten så kan man hälla på lite vatten så att dunstar bort.


Glutenfria Lingonfrallor

På lördagen hittade jag en jäst i kylen som hade gått ut samma vecka. Men jag ville inte bara slänga den, den såg ju fortfarande ok ut och den luktade inget konstigt. Så lag bakade lingonfrallor. Ett  recept som jag hittat på www.glutenfrimat.se
Jag har fortfarnade svårt att lyckas med glutenfria jäsdegar. Men dessa bullarna gick ok. De jäte ialla fall lite. Bullaran blev goda, lute sega/degiga i mitten men annars helt ok. Receptet hittar ni här.


Grekisk Panna

I helgen har det det varit mycket mat... På fredagen var hela tjocka släkten hos oss. Vi bjöd på "Grekisk Panna" med sallad och tsatziki. Och till efterrätt blev det kaffe/té glass och kaka. Glassen var vispad vaniljvisp som jag garnerat med hallon och dajmkulor. Detta hälls i en portinsform som man sedan fryser i minst 4 timmar. Kakan var choklad- och muslikakor som jag gjort en gång tidigare.
Receptet på middan lägger jag ut snart.
Det blev en lyckad kväll.


RSS 2.0