Söta Popcorn = jättegott

   

Ikväll har det är fotboll (Champions League-finalen mellan Barcelona-Manchester United) så min kusin och hennes väninna poppade popcorn till alla. Och inte vilka popcorn som helst utan smaksatta med socker och kanel. Detta var ett jätte bra snacks till mitt pluggande.
Detta rekommenderar jag er verkligen att testa. Popcornen fick en lagom söt smak men en lite julig touch. Kan tänka mig att de passar jätte bra kring julen.

Tänk bara på att inte ta för mycket socker för då kan det nog bli för sött, smaksätt hällre med mer kryddor i detta fall kanel.


Enkelt middagsrecept (Fiskgryta)

Ibland när man lagat mat utifrån ett recept och maträtten blev jätte god och det var verkligen enkelt så tänker man varje gång (ialla fall jag) att detta receptet måste jag komma ihåg och laga igen.
I söndags när jag kom till min kusin gjorde vi en jätte god fiskgryta. Så här tänkte jag delge er receptet men även så att jag kanske kommer ihåg att laga det igen.

Fiskgryta till ca 4 pers
400 gram torsk
3-4 tomater
2 dl purjolök
2 msk dill
1,5 dl matlagningsgrädde
150 gram räkor

1. Skiva tomaten och hacka purjolöken, lägg allt i en stor kastrull. Skiva fisken i mnindre bitar och lägg ovanpå grönskakerna. Strö sist över dillen.
2. Låt detta koka i ca 15 minuter.
3. När rytan börjag bli klar lägg i räkorna så att de blir varma. Men låt de inte koka upp igen för då blir räkorna lätt sega.
4. Servera grytan med ris eller potatis.

Detta var ett väldigt enkelt och gott recept som var klart på knappt 20-30 minuter. Till nästa gång kan man även justera receptet lite, kanske ha i lite broccoli eller ärtor om man gillar det. Man kan nog även använda lax eller vilken fisk man nu har hemma.
Smaklig måltid =)


After work

För att fira sambons födelsedag hade vi som lite "after work" hemma hos oss. Lite plockmat. Det blev lite grekriskt tema:
Marinerade kycklingspett (se recept nedan)
Olika korvar
Potatis i ugn
(se recept nedan)
Sallad
Vitlöksmarinerade
oliver (se recept nedan)
Feta ost
Brie ost
Tzatsiki
(se recept nedan)
Till efterrätt blev det jordgubbstårta (se recept här)

         

Marinerade kycklingspett
Kycklingfilé
Olivolja
Soya
Sambal olek
Vitlök
Salt och peppar

Skär filérna på längden. Låt dem ligga i marinaden gärna över natten.
Grilla/stek i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter,


Potatis i ugn
Sambon hade köpt npgon färdigskivad potatis när han var och handlade. Men det går lika bra att skiva egen potatis, tänk då på att försöka skiva potatisen tunnt.
När potatisen är klar i ugnen blanda då upp den med lite rouccola och paprika.

Vitlöksmarinerade oliver
1 burk  gröna oliver
3 klyftaor  vitlök
1 dl  olivolja

Häll lagen över oliver och låt detta dra göra ett dygn innan servering (eller så långe som du orkar vänta)


Tzasiki
1 burk grekisk youghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

1. Dela gurkan och skapa ut körnorna med en sked. Riv durkan på ett rivgärn. Bred ur den rivna gurkan på skärbrädan och salt. Låt det ligga och dra några minuter innan du vider ur vattnet ur gurkan.
2. Lägg den rivna gurkan i youghuten tillsammans med pressad vitlök och peppar. Blanda runt och smaka av ifall det behövs mer peppar eller vitlök.


Glutenfri Jordgubbstårta

När sambon fyller år vill han absolut ha en jordgubbstårta. Så det ska det bli. Som bottnar använder jag receptet till rulltårta. Ser även att receptet är laktosfritt =)

Det blev en jätte smarrig tårta om jag får säga det själv...=) Ofta kan glutenfria kakort bli väldigt torra och smuliga. Men denna tårtan kändes jätte lätt och luftig och inte ett dugg torr eller smulig. Så jag måste säga att jag tycker att jag lyckades riktigt bra med denna tårta. 
Någon gång ska jag även använda receptet som i grunden är recpet till rulltårta att använda till att göra just en rulltårta. Vi får se hur jag lyckas då =) 



Tårtbottnar (rulltårta)
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl potatismjöl
0,5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker pösigt
2. Rör försiktigt ner alla tora ingredienser
3. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna (30*40 cm)
4. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter på 250 grader, håll koll på kakan den bränns snabbt.
5. Lägg upp kakan på ett socktrat bakplåtspapper för att svalna.

Jordgubbsårta
1. Gör två bottnar enligt receptet ovan.
2. Vispa vaniljvisp riktigt hård, blanda ner mosad banan. Bled ut vanilj smeten på den understa tårtbottnen och lägg på locket. Hit kan man förbereda dagen innan.
3. Vispa grädde och bred uppe på tårtan. Deckorera med färska jordgubbar och kanske mågot fint strössel.

Nyheter från andra bloggar

En väldigt bra blogg som jag brukar läsa är Allt om gluten. Idag hade hon hittat en himla trevlig nyhet för oss glutenintoleranta i DN. Den handlar om att forskare är påväg att finna en medicin för oss glutenintolernata =) Jag hoppas forskningen går fort frammåt så att vi snart bara kan ta en tablett och ärta precis vad vi vill...Jag längtar...=)

                        ---------------------**---------------------

Hittade även en himla trevlig tävling hos kalsagott som ni verkligen måste kolla in. Priserna är jätte fina produkter från Tryffelshop.

Klicka på bilden för att få den större.

Chewy Chocolate Chip Oatmeal Cookies

En dag här i veckan var det ganska lungt så jag och min kusins amerikanska väninna började att baka =) Det blev goda Chocolate chip cockies. Jag har aldrig använt mig av muskot, kanske någon gång på potatismoset men aldrig i deserter och bakverk, men de hade min kusins väninna. Så vi testade det och det blev faktiskt väldigt gott. Så det rekomenderar jag er att testa. Kan även tänka mig att det är en smak som passar väldigt bra med kanskel så kanske lite muskot i kanelbullarna nästa gång...?

Orginalreceptet ser ni längst ner i inlägget. Här följer den svenska och omgjorda varianten vi gjorde.

 Bild och recept från denna sidan.

Chewy Chocolate Chip Oatmeal Cookies
ca 200 gram smör
2,3 dl råsocker
1 rågad dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl glutenfri mjölmix
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
8 dl havregryn
100 gram hackad mörk choklad
Hasselnötter, russin och ca 0,5 riven muskot

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och socker till en len smet.
2. Knäck i äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsockret.
3. Blanda ihop mjölet, bakpulver, salt och havregrynen, tillsätt mjölblandningen i smeten.
4. Blanda i dina smaksättningar. Vi tog vad som fanns hemma; hasselnötter, russin och choklad. Till sist rev vi i en halv muskot.
5. Ställ smeten i kylen en stund så blir de bättre kakor som inte rinner ut så mycket.
6. Grädda kakorna i ugnen på 175 grader i 12 minuter. Låt kakorna svalna 5 minuter på plåten innan de läggs på ett galler för att svalna.


Chewy Chocolate Chip Oatmeal Cookies
1 cup butter, softened
1 cup packed light brown sugar
1/2 cup white sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
1 1/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
3 cups quick-cooking oats
1 cup chopped walnuts
1 cup semisweet chocolate chips


Preheat the oven to 325 degrees F (165 degrees C).
In a large bowl, cream together the butter, brown sugar,
and white sugar until smooth. Beat in eggs one at a time,
then stir in vanilla. Combine the flour, baking soda, and salt;
stir into the creamed mixture until just blended. Mix in the quick oats,
walnuts, and chocolate chips. Drop by heaping spoonfuls onto ungreased baking sheets.
Bake for 12 minutes in the preheated oven. Allow cookies to cool on baking sheet
for 5 minutes before transferring to a wire rack to cool completely.


Tipps till Korv Stroganoffen

Min kusins lilla dotters favoritmat är korv, så för ett tag sen hade vi korv stroganoff och ris vilket hon älskar. Min kusin smaksatte korv stroganoffen med bostongurka, detta gav såsen en god och fyllig smak. Jag är egentligen inte så förtjust i bostongurka men i maträtten blev det faktiskt väldigt gott. Även sambon verkade gillade det när vi gjorde korvstroganoff i helgen.
Bild från felix.se

Korv Stroganoff (med bostongurka)
Halv ring falukorv
1 gul lök
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
1 tsk chilipulver
1 krm cayenne peppar
Salt och Peppar
1 Milda mat
Späd med ca 2 dl vatten eller mjölk
1-2 msk bostongurka

1. Skär korven i skivor, stek dem till de fått fin färg. Tillsätt löken och steg tills den mjukar.
2. Häll i tomatpuren, chilisåsen och kryddorna. Låt de steka med någon minut så får tomatpuren en lite nötigare smak.
3. Tillsätt vätskan och låt koka ihop
4. När stroganoffen börjar bli klar tillsätt bostongurkan.
5. Servera med ris.
Smaklig måltid !


Kaffe

Fick för ett tag sen ett nytt och VÄLDIGT gott kaffe - pepparkakskaffe =)



Vad jag förstår är det köppt i en affär som heter PENTIK, googlade lite på det och kom in på deras hemsida. Det verkar vara en jätte mysig affär i Sollentuna som jag måste ta och besöka någon gång. De verkar ha många roliga kaffe och te sorter men även andra små och söta presentförslag.

Under detta inlägget har jag precis druckit en stor kopp pepparkakskaffe =) Mmmm mumma.

(Glutenfri) Farmors kladdkaka

I morse (fredag) bakade jag en kaka för att åka till farmor och fika. Min farfar gick nyligen bort, så jag tänkte passa på att få min farmor att tänka på något annat ett tag. Det kan ju inte vara så lätt att skiljas från någon man kännt och älskat i nästan 60 år....
Vet inte om kakan's rätta namn är "farmors kladdkaka" men receptet är i från min farmor och jag vet inte om receptet redan hette så när hon hittade det. Men kakan är i alla fall JÄTTE god och kan göras på så himla många olika sätt. Idag använde jag de rabarber och körsbär jag hade i frysen från förra säsongen.
Här kommer receptet, (har säker gjort den fler gånger här på bloggen), men här kommer receptet igen.



Farmors kladdkaka


  • 2 Ägg
  • 2 Kaffekoppar socker                   (1 kaffekopp är ungefär 1.5 - 2 deciliter)
  • 2 Kaffekoppar glutenfri mjölmix
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gram smält smör eller margarin.
  • Fruker eller bär du gillar, eller de som säsongen har att erbjuda.

Vispa äggen och sockret pösigt, tillsätt mjölet och smöret.

Häll smeten i en smörad och bröad form. (Enkel sats till en vanlig sockerkaksform, dubbel sats eller lite till för en långpanna).


Garnera med de frukter och bär du gillar. T.ex. rabarber, vinbär äpplen, hallon, blåbär mm.


Gräddas i mitten av ugnen på 175 grader i ca 60 min. Kakan ska vara lite kletig när den är klar.


Servera med grädde, vaniljvisp, glass eller ät den som den är.

  Innan gräddning

  Efter gräddning


Glutenfritt morots- och linfröbröd

I senaste Coop Med Mera- tidningen var ett recept på glutenfria morots- och linfröbröd. Så detta passade jag på att baka igår (torsdag).





Glutenfritt morots- och linfröbröd
50 gram smör eller margarin
1 liter vatten
50 gram jäst
1 msk brödkryddor (man jag tog nog bara 1 tsk, jag tycker de kan bli lite för mycket smak annars)
1 tsk salt (men ta lite mindre så blir brödet nyttigare)
5 dl bovete eller hirsflingor (jag hade hirsflingor och krossat bovete så jag blandade detta)
2 dl rivana morötter
1 dl linfrön
14-16 dl glutenfri mjölmix
smör elelr olja att smörja formarna med

Jag hade även i ca 1 dl solrosfrön, samt 1 msk honung och ca 0,5 tsk bikarbonat så att degen verkligen skulle jäsa.

1. Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt degspadet bli ljummet (ca 37 grader). Rör ut jästen med degspadet i en stor bunk.

2. Tillsätt kryddorna, salt, bovete-hirsflingor, morötter, linfrön och mjölmix.

3. Rör ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

4. Fördela degen i två brödformar eller i muffinsformar. Låt de jäsa ytterligare 45 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter om det är mindre bullar. Är det större bröd låt dem grädda 40-45 minuter i 175 grader. Vänd ur bröden ur formarna och grädda ytterligare ca 5 minuter upp och ner.

Brödet smakar gott, men det tog himla lång tid att baka (jäsning 2*45 minuter=väldigt länge). Brödet jäste bra, men jag hade lite bråttom så jag skulle nog väntat ut och låtit de jäsa 45 minuter vid båda tillfällena, för det blev lite degit i mitten fortfarande.
Brödet hade även väldigt svårt att ta färg, jag lät det ändå stå i ugnen några minuter extra för att se om de kunde få någon färg, men brödet förblev helt vitt.



Special flingor

I förra veckan när vi handlade köpte jag glutenfria special flingon från semper. Så nu har jag ätit dessa till frukost ett par dagar å de är verkligen JÄTTE goda. Smakar verkligen som vanliga special fliongor tex som de från Kellogs.
Till frukost idag blev det specialflingorna med naturell filmjölk, banan, lite kanel och en gnutta kardemumma....mmmm jättegott =)
Kan verklig rekomendera er alla (inte bara er glutenintolleranta) att testa dessa.

Bild från semper.se

Klassträff

Oj oj... nu är man gammal. I lördags var jag på klassträff med klassen i 9:an, det är nämligen 10 år sen vi gick ur 9:an. Tyvärr var det inte så många från våran klass (10 av ca 27-28 pers) men vi som var där hade trevligt. Stället som jag trodde var en restaurang var en idrottshall.... och maten en buffé. Jag hade tidigare meddelat om att jag behövde glutenfri kost, när vi väl var där i lördags och jag skulle få glutenfritt sa de att de inte fanns, de hade bara laktosfritt... så jag skulle välja bort en del infrån buffén istället. Det känndes lite trist. Men jag förstår att de hade ett laktosfritt allternativ för det var väldigt mycket med laktos, tex cremé fraisch, ost och annat med laktos. Gluten var det bara i pastasalladen och brödet.

Men kvällen blev trevlig, men lugn. På söndagen skulle jag ju deklarera (hoppas ingen glömmde detta, för då får man böta 1000 kr), packa väskan, laga mat och gärna försöka plugga lite.



RSS 2.0