Glutenfri müsli

För ett tag sen fick jag ett recept på en müsli från en arbetskamrat. Så nu när jag har sportlov passade jag på att testa detta recept. Och den blev jätte god. Det känns lite nyttigare än köpt müsli, här kan man ju justera vad man har i, och söttman av honungen gör att müslin  passar jätte bra i naturell youghurt. 

  Så min frukost imorse bestod av vanliljyoughurt med müslin och en smörgås med grönmögelost, tomat och paprika. En JÄTTE god fukost, jag ska verkligen göra om denna müsli igen när den tagit slut.



Glutenfri müsli

2 dl Rent havre
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl solfosfrön
0,5 dl hirs flingor
ca 1 dl hacjade hasselnötter och mandlar
Knappt 1 dl honung
ca 0,5 dl matolja

 - Sätt ugnen på 200 grader
 - Blanda alla ingredienser till müsli. Lägg det på en ugnsplåt.
 - Rosta i ugnen i ca 15 minuter tills müslin fått fin färg. Rör om då och då.
 - Häll upp müslin på bakplåtspapper och låt den svalna. Bryt till bitar i lagom bitar.

 Müslin innan jag rostat den  
 Müslin när den ligger och svalnar
 

Glutenfria semlor


Glutenfria semlor


50 gran jäst
100 gram smör
3,5 dl mjölk
125 gram kessela (en halv bruk)
1,5 msk fiber husk
--------
1 ägg
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 tsk vanilsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
ca 10 dl eller 700 gram glutenfri mjölmix

Garnering
Mandelmassa, ca 100 gram elelr så mycket du vill att det ska smaka.
ca 1 dl mjölk
Vispgrädde
Florsocker

 - Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet, blanda i mjölken och kesselan och låt blandningen bli fingervarm.
 - Häll degspadet över jästen och rör så att jästen löser upp sig. Rör i fiber husk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
 ---------
 - Rör i ägget, socker, vaniljsocker, kardemumma och bikarbonaten.
 - Häll i mjölet pö om pö. Spara lite av mjölet till utbakningen.
 - Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
----------
 - Baka ut bullarna och lägg dem på en ungsplåt, och låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk.
 - Pensla bullarna med lite uppvispat ägg.
 - Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.
----------
 - När bullarna svalnat, skör av toppen på varje bulle. Gröp ut lite av innanmätet i bullen och lägg det i en skål
 - Riv mandelmassan och lägg tillsammans med de du tog ur bullen, häll över mjölken och blanda ihop till en sidig massa.
 - Lägg massen tillbaka i bullen. Visspa grödden och lägg en klick uppe på bullen och sist lägg på locket.
 - Pudra sist över lite florsocker över hela bullen.

        

Detta receptet var jätte bra. Bullarna blev fina och jäste mycket bra. Och så klart så smakade de som vanligt och det är ju det man stävar efter. Andra gången jag gjorde en semla blandade jag lite youghurt i grädden (man kan även använda kesella). Grädden får då en fräch och god smak, den känns inte lika tung som vanlig vispad grädde.


Grattinerad kassler

Vi har länge haft en bit kassler i frysen som jag kände att det var dax att göra åt, så igår gjorde jag en kassler gratäng.

Att använda sig av créme fraicher med smak gör såserna väldigt goda och smakrika utan att man behöver anstränga sig så mycket. I denna gratäng använde jag en burk créme fraische med smak av tomat och basilika, den passade jätte bra med kassler. Jag smaksatte även såsen med lite mer tomat iform av soltokad tomat. Detta var en mycket enkel rätt, och det blir mycket mat så det blir flera matlådor att kunna ta till jobbet.


Grattinerad kassler
ca 500 gram Kassler
1 burk créme fraische tomat basilika
ca 1-1,5 dl matlagningsgrädde och eller mjölk
Lite Svartpeppar på köttet
ca 1 msk majzena
ca 1 msk chilisås
Soltorkadetomater i olja
Riven ost

 - Skiva kasslern i skivor, stek på dem lite lätt så att de får en fin färg.
 - Blanda övriga ingredienser till såsen.
 - Lägg kasslern i en ungssäker form, häll över såsen. Strö sist över lite riven ost.
 - Grattinera i ugn på 250 grader i ca 20 minuter.
 - Servera med kokt ris och en grönsallad.

Smaklig måltid !


Gluten- och laktosfri köttgryta

För flera veckor sen hade min syster inflyttningsfest. Här kommer äntligen recept på maten hon bjöd på.  

Till middag bjöds vi på en köttgryta som var både gluten- och laktosfri eftersom jag är ju gluten och hennes kompis är laktosintolerant.



Gluten- och laktosfri köttgryta
ca 500 gram grytbitar
ca 3-4 dl vatten
Bambuskott
Minimajs på burk
1 burk Kokosmjölk
Salt, peppar och lite chilipulver

Stek grytbitarna med lite salt, peppar och chilipulver.
Lägg sedan köttet i en gryta med vatten och låte koka monst 30 minuter så att köttet blir riktigt mört.
När köttet kokat häll i kokosmlölken, minimajs och bambuskotten.
Låt hela grytam koka ihop, servera med ris och lite rostade grönsaker.

Till efterrätt bjöd syster på "gino". Detta är choklasgrattinerade fruketer och bär som serveras med vanilglass.

Gino
2 st mogna mango
1-2 päeon (beroende på storlek)

Skiva dessa i mindre bitar och lägg i en ungsform.
Riv över lite choklad
Grattinera i ugnen på ca 200 grader ica 10 minuter (tills chokladen är smällt och fruken mjuk)
Serveras med en god vaniljglass (välj en laktosfri ifall hela middagen ska vara laktosfri).

Denna gången använde vi mango och päron, men man kan använda precis vad man tycker om. En av mina favoriter är jordgubbar och banan.



Smaklig måltid =)


Glutenfri jordnötsbrownie

I veckan när jag var hos min kusin, bakade vi denna smarriga kaka.

Glutenfria jordnötsbrownies
150 gram choklad
125 gram smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 msk kakao
1,5 dl glutenfri mjölmix
50 gram mörk choklad
ca 1 dl salta jordnötter

 - Sätt ugnen på 175 grader. Smält 150 gram choklad i vattenblad eller i mikron
 - Rör smör, socker och vaniljsockedr poröst
 - Vispa upp äggen. Arbete in de uppvispade äggen lite i taget och sedan den smälta chokladeni smöret.
 - Sikta i kakao och mjölmixen, och blanda till en smet.
 - Hacka den mörka chokladen grovt och vänd ner den i smeten tillsamman med jordnötterna.
 - Häll smeten i en ungsform
 - Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter.

Kräftsås till pasta

Förra helgen behövde vi en snabb middag, då hade sombon detta receptet. Mycket gott faktist, så det ska jag nog testa att göra igen.



Kräftsås till pasta 4 portioner
Ingredienser

0,5 msk smör

1 stor purjolök

2,5 dl citronsås (kelda)

kräftstjärtar i lag, (170 g)

3 msk hackad dill

Servering

pasta, sallad, citronskivor


Gör så här

 - Ansa, skölj och strimla purjolöken. Fräs den i smör 2-3 min.
 - Tillsätt citronsås och dill. Låt koka ihop 2-3 min. Häll av spadet från kräftstjärtarna och tillsätt dem och dillen.
 - Servera genast med pasta och sallad. Pressa över citron.

Lycka till och smaklig måltid =)


Brietårta

På alla hjärtans dag blev vi bjudna till ett par kompisar. Jätte trevligt och mycket god mat. Själva hade vi med förrätt - en brietårta.
Det roligaste av att var att vi firade något alldeles speciellt =)



Brietårta
1 st hel brieost
Blandade nötter
Honung

 - Lägg osten i n ungssäker form
 - Strö över olika hackade nötter
 - Ringla över lite honung
 - Grattinera i ugnen tills nötterna fått fin färg och osten är helt genomsmät
 - servera med några goda kex och ett gtt vin.

Detta är en jätte god och väldigt enkel förrätt. Vi blandade lite egna nötter, Jag använde cashewenötter och valnötter. Men jag skulle tro att hasselnötter också passar bra de har en riklig nötsmak, som jag tror passar bra till osten.


Ny glutenfri müsli

För någon vecka köpte jag en ny müsli. Tidigare har jag haft B&P naturskafferiets musli med fikon och äpple, men nu köppte jag B&P naturskafferiets müsli med kokos och blåbär och den var jättegod. Müslin är i sig ganska söt med blåbären och de söta kokosflingorna så den passar perfekt med lite naturell fil eller youghurt.

Tyvärr har jag inte sett detta märke i så många butiker, så håll ögonen öppna när ni ser B&P naturskafferiet för jag tycker de verkar ha riktigt bra müsli och flingor för oss glutenintolleranta.

----------------------*------------------------*--------------------------


Glutenfria Ostkex

Nu har det gått strax över ett år sedan jag fick veta om min glutenintollerans. Sedan dess har man ju hunnit att testa några olika ostkex.

Bäst måste jag säga att sempers digestivekex är. Igår testade jag även de vanliga "ost kexen" från semper, dessa var tyvärr inte riktigt lika goda, de var ganska torra och och tog gärna överhand över det man hade på. När man äter kex så tycker jag att det är "pålägget" som skall smaka mest, kexet har man ju mest för att inte bli kletig om fingarna... hihihi =)

       Bilder från Semper (www.semper.se)


Alla hjärtansdag frukost (Glutenfria scones)

I morse var jag den snälla flickvännen så jag var upp och gjorde scones dagen till ära. Scones blir lite lätt torra men det känndes lite lyxigt med nybakta bröd till frukost. Hoppas även att sambon gillade dem =)



Glutenfria scones (2 kakor)

4 dl glutenfri mjölmix (idag använde jag grov och fiber)
Salt
Socker
ca 0,5 tsk brödkryddor
ca 1 mak linfrön
ca 1 msk solrosfrön
1 tsk bakpulver
ca 70 gram smör
2 dl mjölk eller vatten

 - Blanda de torra ingredienserna i en skål
 - Finfördela matfettet i mjölblandningen ¨å det blir en grynig massa
 - tillsätt vätskan, och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
 - Dela degen i två delar som du rullar och plattar ut på en bakplåt (dagen till ära försökte jag forma mina bullar som små hjärtan)
 - Nagga eller skåra bullarna lite
 - Grädda i ugnen på 250 grader i 10-15 minuter.
 - servera ljumna med smör, oct och lite marmelad.
Smaklig frukost =)


Kaffe



Idag är det fredag och då är jag hemma igen. Sitter och pluggar.... har en inlämning i arbetsrätt som ska vara klar IDAG. Det är lite svårt att komma igång med pluggandet igen, famförallt när man är hemma. Det finns så mycket annat att göra. Idag är det till exempel mycket tvätt. Sen fastnar jag även väldigt lätt framför tv´n eller internet.
Så för att motivera mig till att plugga så får man ge sig själv små belöningar. Idag så gjode jag mig en stor kopp kaffe.. mmmm jätte gott.

Sandra´s latte
2 delar varm mjölk (jag använder vanilg mjölk men ni som är laktosintolleranta välj havremjölken den passar jätte bra till latte, den har en lite extra söttma som blir jätte god till kaffet)
1 del kaffe (jag smaksatte kaffet med lite kardemumma och kanel för att få det lite extra gott)

Värm mjölken och visspa den lite så den får ett tjockt fin skum på toppen, häll i kaffet. Strö över lite socker och kanel på toppen för lite extra smak.
Trevlig fika =)

    

Mozzarellakyckling med zucchini och soltorkade tomater

I helgen när jag var hemma gjorde sambon en mycket god kycklingrätt. Så varså goda och hoppas det smakar även er.

Mozzarellakyckling med zucchini och soltorkade tomater


Ingredienser
4 portioner


4 st kycklingfiléer

En zucchini

4 st marinerade, soltorkade tomater

125 g mozzarella

1 tsk salt

1 msk olivolja

1 krm svartpeppar, nymald

Halv kruka basilika


Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Skär zucchinin i 1/2 cm tjocka skivor. Skär tomaterna i strimlor och osten i skivor.
3. Banka ut kycklingfiléerna med en liten kastrull och salta. (Utbankad kycklingfilé blir både godare och går snabbare att laga till) Stek dem i 1/2 msk olja ca 2 min per sida. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
4. Stek zucchiniskivorna ca 1/2 min per sida i 1/2 msk olja. Lägg dem lite omlott ovanpå kycklingen. Lägg på tomater och mozzarellan.
5. Gratinera i övre delen av ugnen i 4-5 min. Strö över svartpeppar och grovhackad basilika.

Till detta hade vi råstekt vitlökspotatis (se recept här) men jag skulle tro att det även blir gott med klyftpotatis eller ris.

Tyvärr har jag inga bilder att visa, batteriet i kameran var slut. Men jag hoppas ni kan se rätten framför er.


RSS 2.0