Sandras glutenfria

Glutenfri müsli

Kategori: Övriga recept

För ett tag sen fick jag ett recept på en müsli från en arbetskamrat. Så nu när jag har sportlov passade jag på att testa detta recept. Och den blev jätte god. Det känns lite nyttigare än köpt müsli, här kan man ju justera vad man har i, och söttman av honungen gör att müslin  passar jätte bra i naturell youghurt. 

  Så min frukost imorse bestod av vanliljyoughurt med müslin och en smörgås med grönmögelost, tomat och paprika. En JÄTTE god fukost, jag ska verkligen göra om denna müsli igen när den tagit slut.



Glutenfri müsli

2 dl Rent havre
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl solfosfrön
0,5 dl hirs flingor
ca 1 dl hacjade hasselnötter och mandlar
Knappt 1 dl honung
ca 0,5 dl matolja

 - Sätt ugnen på 200 grader
 - Blanda alla ingredienser till müsli. Lägg det på en ugnsplåt.
 - Rosta i ugnen i ca 15 minuter tills müslin fått fin färg. Rör om då och då.
 - Häll upp müslin på bakplåtspapper och låt den svalna. Bryt till bitar i lagom bitar.

 Müslin innan jag rostat den  
 Müslin när den ligger och svalnar
 

Glutenfria semlor

Kategori: Bullar


Glutenfria semlor


50 gran jäst
100 gram smör
3,5 dl mjölk
125 gram kessela (en halv bruk)
1,5 msk fiber husk
--------
1 ägg
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 tsk vanilsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat
ca 10 dl eller 700 gram glutenfri mjölmix

Garnering
Mandelmassa, ca 100 gram elelr så mycket du vill att det ska smaka.
ca 1 dl mjölk
Vispgrädde
Florsocker

 - Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet, blanda i mjölken och kesselan och låt blandningen bli fingervarm.
 - Häll degspadet över jästen och rör så att jästen löser upp sig. Rör i fiber husk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
 ---------
 - Rör i ägget, socker, vaniljsocker, kardemumma och bikarbonaten.
 - Häll i mjölet pö om pö. Spara lite av mjölet till utbakningen.
 - Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
----------
 - Baka ut bullarna och lägg dem på en ungsplåt, och låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk.
 - Pensla bullarna med lite uppvispat ägg.
 - Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.
----------
 - När bullarna svalnat, skör av toppen på varje bulle. Gröp ut lite av innanmätet i bullen och lägg det i en skål
 - Riv mandelmassan och lägg tillsammans med de du tog ur bullen, häll över mjölken och blanda ihop till en sidig massa.
 - Lägg massen tillbaka i bullen. Visspa grödden och lägg en klick uppe på bullen och sist lägg på locket.
 - Pudra sist över lite florsocker över hela bullen.

        

Detta receptet var jätte bra. Bullarna blev fina och jäste mycket bra. Och så klart så smakade de som vanligt och det är ju det man stävar efter. Andra gången jag gjorde en semla blandade jag lite youghurt i grädden (man kan även använda kesella). Grädden får då en fräch och god smak, den känns inte lika tung som vanlig vispad grädde.

Grattinerad kassler

Kategori: Kött/köttfärs

Vi har länge haft en bit kassler i frysen som jag kände att det var dax att göra åt, så igår gjorde jag en kassler gratäng.

Att använda sig av créme fraicher med smak gör såserna väldigt goda och smakrika utan att man behöver anstränga sig så mycket. I denna gratäng använde jag en burk créme fraische med smak av tomat och basilika, den passade jätte bra med kassler. Jag smaksatte även såsen med lite mer tomat iform av soltokad tomat. Detta var en mycket enkel rätt, och det blir mycket mat så det blir flera matlådor att kunna ta till jobbet.


Grattinerad kassler
ca 500 gram Kassler
1 burk créme fraische tomat basilika
ca 1-1,5 dl matlagningsgrädde och eller mjölk
Lite Svartpeppar på köttet
ca 1 msk majzena
ca 1 msk chilisås
Soltorkadetomater i olja
Riven ost

 - Skiva kasslern i skivor, stek på dem lite lätt så att de får en fin färg.
 - Blanda övriga ingredienser till såsen.
 - Lägg kasslern i en ungssäker form, häll över såsen. Strö sist över lite riven ost.
 - Grattinera i ugn på 250 grader i ca 20 minuter.
 - Servera med kokt ris och en grönsallad.

Smaklig måltid !