Knäck/chokladkola
Kategori: Godis
Knäck
3 dl vispgrädde
3 dl sirap
3 dl strösocker
(Hackad madel om man vill)
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt detta koka i ca 30 minuter tills kolan stelar när man gör kulprovet.
Kulprov: Häll några droppar av den kokande knäckesmeten i ett glas med kallt vatten. Kan man sedan rulle detta till en kula så är knäcken klar.
Knäcken häller jag sedan upp i små knäckformar.
Tips: För att knäckformarna inte ska välta kan man smörja en form med lite olja innan man sätter ut formarna. .
Chokladkola
När knäck smeten var klar hällde jag hälften av smeten i en annan kastull och tillsatte ca 2-3 msk kakao och ca 6-8 rutor mörk choklad. Koka till kakaon är utblandat och chokladen smält. Häll smeten i en form med lite högre kanter.
Låt stelna minst ett par timmar innan man skär upp kolorna ock slår in i papper.
Lycka till !